Han är Svealands främste entreprenör

När Herok startade i slutet av 70-talet bestod verksamheten av att hyra ut liftar och plattformar. Idag står man på många ben och räknar med att omsätta en halv miljard inom tre år. Företagets ägare Rikard Rosander utsågs nyligen även till ”Entrepreneur of the year” i Svealand. 

 

Rikard Rosander, ER Maskiner/Herok, har nyligen utsetts till Svealands främste entreprenör och satsar nu på att bygga vidare på verksamheten som inom tre år ska omsätta en halv miljard kronor. Foto: Ann-Louise Larsson


Allt sedan Rikard Rosander tog över som vd 1997 har företaget vuxit och utvecklats, omsättningen har tiodubblats och idag kan man erbjuda totallösningar för både trafik och logistik på byggarbetsplatsen. Dotterbolaget Herok Projekt är ett av de senaste tillskotten, där man jobbar med totallösningar på större byggarbetsplatser. Pågående projekt just nu är Amazons tre jättelika serverhallsbyggen i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. 

– Vi etablerade oss med en depå inne på arbetsplatsen för drygt ett år sedan och sköter allt från bodetablering, eltillförsel och värme åt den irländska byggentreprenör till att tanka och serva maskinerna de hyr och ser till så att allt funkar för dem, förklarar Rikard Rosander. 

Projektet drivs tillsammans med Persson Hyrmaskiner.

– Det här är ett koncept som jag hoppas att vi ska kunna växa med i andra projekt framöver, inte bara på byggsidan utan man kan även tänka sig att vi är med när en fabrik stänger ner för underhåll under några veckor och det ställs stora krav på fungerade logistik för att arbetet ska flyta, säger Rikard Rosander. 

Överlag har det blivit mycket mer vanligt att som uthyrare komma in tidigt i processen. 

– Det är inte ovanligt att när entreprenören ska ut och titta på ett jobb så vill han eller hon att vi ska följa med och rådgöra om vilka maskiner som passar bäst, säger Rikard Rosander. 

Två nya depåer iår 

I flottan hos Herok finns bland annat 1 000 liftar i olika storlekar och former, allt från mindre skyliftar som kan dras efter personbilar till större terränggående modeller och teleskoptruckar samt en del mindre hjullastare, vältar och ett stort antal handverktyg. 

– Teleskoptruckar med förare är vi stora på genom Truckbolaget, som efter årsskiftet kommer att fusioneras ihop med Herok Rental, berättar Rikard Rosander. 

Fram tills för två år sedan var han vd i företaget, numera jobbar han mest med företagsutveckling av bolagen i koncernen. Där jobbar även hans syster Ingela Hellkvist liksom sonen Filip Rosander. 

– Bara i år har vi öppnat två nya depåer, i Stockholm och Karlskoga. Planen för det närmaste året är att få igång dessa verksamheter innan vi tar nästa steg. Vi har mycket annat på gång också, men inget som jag kan prata om riktigt än, säger Rikard Rosander. 

Att sätta kunden i centrum är en stor del i framgången, menar Rikard Rosander. Det är så viktigt att det till och med blivit inskrivet i företagets värdegrund. 

– Kunden måste kunna lita på överenskommelser följs och att vi håller det vi lovar. Bland annat är det därför som vi sköter transporterna av maskinerna ut till kunderna i egen regi. Det är inte det billigaste alternativet, tvärtom kostar det oss en hel del, men det ger oss kontroll att kunna fullfölja den överenskommelse vi har med kunden, vilket kan vara svårare om man har en tredje part inblandad, säger Rikard Rosander. 

Fördubbla omsättningen

Totalt jobbar 88 personer i de sex bolag som ingår i ER Maskiner, där Herok fortfarande står för den i särklass största delen av omsättningen i koncernen. Målet är nå en halv miljard i omsättning, vilket borde kunna uppnås inom tre år, tror Rikard Rosander. 

– I dagsläget omsätter vi ungefär 200 miljoner, jag ser det inte som en omöjlighet att fördubbla detta inom tre år. 

I november utsågs Rikard Rosander till Svealands främste entreprenör i tävlingen ”Entrepreneur of the Year” och kommer nu att tävla i en Sverigefinal i slutet av januari. Vinnaren därifrån kommer att representera Sverige i en stor final där över 60 länder deltar. 

– Jag är väldigt glad över att ha kommit så här långt. Det finns många duktiga tävlanden från vitt skilda branscher så jag har ingen aning om vilka chanser jag har i finalen. 
 

ER Maskiner och Herok

ER Maskiner startade 1979 med uthyrning av liftar och plattformar, vilket fortfarande är ryggraden i företaget. Uthyrningen bedrivs inom dotterbolaget Herok Rental. Förutom maskinuthyrning har Herok även en verksamhetsgren inom byggmaterial och driver en byggvaruhandel under varumärket Herok/XL-Bygg. Huvudkontoret finns i Örebro. 

I koncernen ingår även Trafikbutiken som tillhandahåller utrustning för trafikavstängningar och även hjälper till med tillstånd och planering inför en avstängning. Under Trafikbutiken lyder även företaget Trafikutveckling som bland annat utbildar inom Arbete på väg. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste