Implenia ska förbättra Stockholms elförsörjning

En 13 kilometer lång tunnel under Stockholm, fem meter i diameter, ska förbättra elförsörjningen i Stockholmsregionen. Uppdraget att bygga tunneln har tilldelats Implenia i joint venture med Hochtief Infrastructure. 

Medverkande vid signering av kontrakt (från vänster): Martin Förder och Per Lindén från Implenia, Bo Krantz och Ulrika Hedman från Svenska kraftnät, Walter Finze samt Klaus Grüttner från Hochtief. Foto: Tomas Ärlemo

Implenia ska bygga den så kallade Anneberg-Skanstull-tunneln, som är en del av det så kallade City Link-projektet. Projektet kommer att bidra till att förbättra elförsörjningen i Stockholmsregionen genom att förse både Stockholms norra delar (Upplands Väsby) och de södra delarna (Huddinge) med ny elförsörjning.

Implenias uppdrag, i joint venture med Hochtief Infrastructure, är att bygga den 13,4 kilometer långa tunneln, fem meter i diameter,  i berget 50-100 meter ner under centrala Stockholm. I projektet ingår också sex ventilationsschakt, hissystem och konstruktion av tekniska byggnader för elektrisk utrustning nära Anneberg och runt schakten.

Arbetena beräknas starta i januari 2019 och planeras vara färdiga 2024. Till tunneldrivningen kommer en tunnelborrmaskin, TBM, att användas. 

- Vår kompetens inom tunnelbyggande med tunnelborrmaskiner kommer väl till pass och tillsammans med beställaren blir detta ett bra och spännande projekt, säger Fredrik Björckebaum, vd Implenia Sverige. 

Beställare är Svenska kraftnät. Uppdraget är värt närmare en miljard kronor, närmare bestämt 915 miljoner kronor. 

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste