Upp till en vecka utan el

Det är vad som kan vänta 30 000 av Vattenfalls kunder i Mellansverige och Roslagen som fortfarande är utan elektricitet efter stormen Alfridas framfart. Anledningen är det besvärliga arbetet med uppröjning av nedfallna träd och lagning av ledningar som är mer omfattande än man tidigare trott.

Mer omfattande uppröjningsarbete än man tidigare trott, i kombination med besvärliga arbetsföhållanden är anledningen till att 30 000 Vattenfallkunder kan bli utan elektricitet i upp till en vecka. Vattenfall ber om förståelse och menar att arbetarnas säkerhet måste gå först. Foto: Mostphotos

SVT Nyheter rapporterar om att 30 000 av vattenfalls elkunder riskerar att bli strömlösa i upp emot en vecka. Detta står fast efter att Vattenfall i dag inventerat skadeläget och gjort bedömningen att det är mer omfattande än man tidigare trott.

Värre än befarat

Det rör sig om 3 000 hushåll i Mellansverige och 23 000 hushåll i Stockholms län och längs Roslagskusten.

– Tyvärr är läget värre än befarat, det är väldigt mycket träd på ledningarna och knäckta och omkullvälta stolpar – det kommer att ta tid att bygga upp elnätet igen, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall till nyhetskanalen.

Besvärlig terräng

Men det är inte bara det stora antalet nedfallna träd och knäckta stolpar som ställer till problem, terrängen där dessa ligger är också besvärlig och dagens ljusa timmar då det är säkert att arbeta är få.

– Träd som ligger och balanserar på andra träd och på ledningar är riskfyllt och det spelar roll för hur snabbt vi kan jobba, säger Mikael.

Full förståelse

Han beklagar situationen och säger sig ha full förståelse om kunder känner irritation och frustration, samtidigt menar han att säkerheten måste få komma i första hand för att undvika tragiska olyckor i det farliga uppröjningsarbetet.

När det gäller tillfälliga lösningar för de drabbade säger Mikael till SVT Nyheter att man just nu sitter i ett möte angående dessa frågor och att man inte kan kommentera detta i nuläget.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste