Ramboll lanserar ny vägscanningsmetod - testas i Sverige 2020

Ramboll levererar en ny typ av laserscanner till Statliga forskningsinstitutet i Litauen, KTTI, som gör det möjligt att scanna av vägytan med 3D-laser med mycket hög upplösning i full trafikhastighet (90 kilometer/timme). Metoden förväntas bli introducerad i Sverige nästa år. 

Ramboll presenterar en ny teknik för att scanna laserscanna vägbanor i hög hastighet. Tekniken ska provas i Litauen och förväntas komma till Sverige nästa år. Foto: Ramboll

– Den nya tekniken skapar stora möjligheter att arbeta med trafiksäkerhet och hållbarhet på ett kostnadseffektivt sätt och är en del av Rambolls arbete med smart infrastruktur. Genom att bedöma läget för underhållsarbeten på ett mer effektivt sätt kan vi säkerställa att åtgärder sätts in i tid, säger Ildiko Boström, enhetschef på Ramboll Road Survey Technology, RST.

I Sverige har yteffekter och sprickor inte mätts i full trafikhastighet tidigare men metoden förväntas bli introducerad i Sverige från 2020.

– Fördelar är bland annat att det blir möjligt att samla in mer och tätare information samt att insamlad data kan användas för flera olika ändamål, på såväl vägnätsnivå som objektsnivå. Systemet kan dessutom tillhandahålla information för underhållsplanering för hela Sverige, säger Ildiko Boström.

Utmaningen är nu att hitta bra strategier för att använda och analysera den insamlade datan. Här kommer möjligheterna till machine learning och AI in.

– Även om maskinen registrerar data bättre än en människa kan den inte tolka datan från början. Vi måste lära programmet att urskilja och tolka faktorer som yteffekter, sprickor och grovhet. Det gör vi genom att ge analysverktygen exempel så att de över tid blir mer träffsäkra. Visuell subjektivitet ersätts av objektiv maskintolkning och minskar därmed fel som beror på den mänskliga faktorn, förklarar Ildiko Boström.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 januari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste