GRÖNYTA: Här sköter brandmännen grönytorna

I Lidhult i Ljungby kommun sköter brandmännen samhällets grönytor och planteringar. De har en ny slags kombinationstjänster som kommunen infört för att rädda ortens brandstation från betydande neddragningar.

 

Henrik Peterson och Fredrik Mårtensson jobbar på räddningstjänsten i småländska Lidhult. Här har två av brandmännen fått heltidsanställningar och hyrs ut för allehanda uppdrag, bland annat skötsel av grönytor och planteringar. Foto: Ann-Louise Larsson


De flesta deltidsbrandmän i landet har en ”vanlig” anställning i grunden med möjlighet att åka ifrån när larmet går. I Ljungby kommun har man vänt på det hela och anställt två personer på heltid på brandstationen i det lilla samhället Lidhult, som i grund och botten är brandmän men som kombinerar detta med att utföra olika typer av tjänster åt kommunen – bland annat skötsel av kommunens grönytor och planteringar. 

– Vi har även fått en del fastighetsförvaltning och ”fixar-uppdrag”, där vi till exempel kan åka hem till någon äldre och hjälpa dem att byta glödlampa eller liknande, berättar Fredrik Mårtensson, en av de två anställda som varje dag utgår från brandstationen i Lidhult. 

När en av ortens största arbetsgivare flyttade sin verksamhet riskerade man att stå utan deltidsbrandmän. Därför hittade Ljungby kommun en egen lösning med så kallade ”kombinationstjänster”. 

Tvekade inte

Han har varit deltidsbrandman sedan 1995 samtidigt som han har jobbat på ortens livsmedelsbutik. Att hoppa på den nya anställningen var ingen tvekan för honom. 

– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande. Det är mycket variation och det gillar jag, säger han. 

Anställningarna började den första oktober och från och med årsskiftet tar man över parkskötseln i samhället. 

– Vi ska även ha ett möte med gatukontoret inom kort och se vad vi kan göra för dem, säger Henrik Petersson, stationsbefäl i Lidhult. 

Lidhult ligger ungefär fyra mil från centralorten i Ljungby kommun, på vägen mot Halmstad och för en tid sedan flyttade ortens största arbetsgivare, där många av de 16 deltidsbrandmännen arbetat. För att kunna ha kvar brandstationen på orten med bibehållen bemanning och för att kunna erbjuda det aktuella området samma trygghet som idag valde kommunen att införa en speciell kombinationstjänst för två av brandmännen, som är anställda på heltid, där de hyrs ut till andra kommunala förvaltningar och uppdragsgivare. Totalt satsas 1,3 miljoner kronor årligen på projektet under tre års tid, men Henrik Peterson och Fredrik Mårtensson hoppas förstås på att verksamheten ska bli permanent. 

Gräsklippning är en av sysslorna som Lidhults brandmän har åtagit sig.
 Foto: Anna Persson/Ljungby kommun

Ökad service

– Jag är väldigt tacksam och stolt att vår kommun tog till sig vår idé och på detta sätt kan vi bibehålla tryggheten samt öka servicen för invånarna, och våra besökare, i denna del av kommunen. Detta är landsbygdsutveckling på riktigt, säger Henrik Peterson. 


 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 31 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste