En av norra Europas modernaste återvinningsanläggningar

I Upplands Väsby finns en av de modernaste återvinningsanläggningarna i norra Europa. För tre år sedan investerade man i en våtsikt för att återvinna schaktmassor som annars skulle ha gått på deponi. 

 

Våtsikten som används för att ”tvätta” schaktmassor för återanvändning har DA Mattson haft i tre år. Modellen kommer från CDE och har en kapacitet på 250 ton i timmen. Foto: Ann-Louise Larsson


Hos DA Mattsson har man stort fokus på återvinning av det material som kommer in på anläggningen, som tas om hand för att förädlas och kunna säljas till andra ändamål. 

– Vi upplever att allt fler upptäcker fördelar med återvunnet material. På sista tiden har vi bland annat haft golfbanor som kunder, vilket är roligt eftersom de ställer väldigt höga krav på materialet. Jag skulle säga att återvunnet material fortfarande har lite dåligt rykte även om det blir fler och fler som ”upptäcker” och använder sig av återvunnet materialet. Hela den här branschen skulle behöva lite draghjälp från beställarna med krav i upphandlingarna, berg är fortfarande ”för billigt”, vilket gör att många fortsätter köpa detta, trots att det finns lika bra återvunna alternativ, säger Mikael Edlund, platschef på Vällstaverken i Upplands Väsby på DA Mattsson. 

– Dessutom finns det ju ekonomiska vinningar att göra på det, eftersom våra produkter är befriade från naturgrusskatt, tillägger han. 

Ett antal olika fraktioner sorteras ut ur de återvunna schaktmassorna och har sålts bland annat till golfbanor och ridbanor. 

30 procent kan säljas

För tre år sedan investerade man i en våtsikt för att kunna ”tvätta” och återanvända en större del av schaktmassorna som kommer in. I dagsläget kan ungefär 30 procent av allt material som kommer in på anläggningen säljas som återvunnet material.  

Våtsikten är tillverkad av CDE med en kapacitet på ungefär 250 ton i timmen. En skopa osorterade schaktmassor matas in i ena änden och när materialet passerat genom alla delar på den jättelika maskinen kan man få fyra singelfraktioner och två sandfraktioner så som maskinen är riggad idag. Fem olika sorters sand finns framtagna till försäljning. 

På anläggningen i Upplands Väsby tar man emot schaktmassor, blöta som torra, asfalt, betong, berg, ris, kompost med mera. Av det som kommer in är ungefär 60 procent ”vanliga” torra schaktmassor. Våtsikten är väderkänslig och när vintern kommer stänger man ner tvättverksamheten. 

– Vi följer väderleksrapporterna noggrant och vill naturligtvis hålla igång så länge det går. Förra året kunde vi jobba en vecka in i december, berättar Tommie Thuresson, som ansvarar för våtsikten hos DA Mattsson.

Företaget har tillstånd att hantera upp till en miljon ton om året, förra årets produktion uppgick till omkring 720 000 ton. 

– Vi är en av de största återvinningsanläggningarna i norra Stockholm och det finns inte många andra som har de möjligheterna att tvätta schaktmassor som vi har, säger Mikael Edlund. 

Förutom att återvinna schaktmassor tillverkar DA Mattsson även matjord och korssprodukter av berg, betong och asfalt. 

Mikael Edlund (höger), platschef på DA Mattsson i Upplands Väsby, vill att beställarna tar med återvunnet material i upphandlingarna. 

Tommie Thuresson (vänster) ansvarar för våtsikten och ser till att anläggningen fungerar som den ska. 


Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste