Först i Sverige med ny Doppstadt

I slutet av sommaren lanserade Doppstadt den nya långsamtgående krossen Inventhor. Nyligen levererades det första exemplaret i Sverige och kunden är Ceab i Avesta. 

 

Ceab är först i Sverige med den nya Inventhor-modellen från Doppstadt. Förbättrad kapacitet gör att både materialhanterare och hjullastare kan turas om att lasta krossen utan problem.Foto: Ann-Louise Larsson


Med den nya krossen säger sig Doppstadt sätta en ny standard i branschen för långsamtgående krossar. Kapaciteten är 30 procent högre än hos föregångaren och en reversibel vals med variabel hastighet är det som man trycker hårdast på när det gäller den nya modellen. 

Ceab, baserade i Avesta, arbetar för närvarande på avfallsanläggningar i Borlänge och Falun och är först ut i Sverige med den nya krossen. När Entreprenadaktuellt hälsar på strax innan jul har man etablerat sig i Falun för att krossa grovavfall på återvinningsanläggningen, som senare ska köras till stadens värmeverk. 

– Det som jag är mest nöjd med är kapacitet och servicevänlighet i kombination med bränsleförbrukning. Jag ser stora förbättringar jämfört med tidigare modeller som jag har kört, säger operatören Mikael Svedberg. 

Mikael Svedberg, operatör på Ceab, är nöjd med både kapacitet, bränsleförbrukning och servicevänlighet på den nya maskinen. 

Ny växellåda

Den förbättrade bränsleförbrukningen har bland annat med den nya specialutvecklade växellådan från ZF att göra. Växellådan ger ett högre vridmoment och justerar valsens hastighet efter vilket material som ska krossas. Dieselmotorn körs också på ett jämnt varvtal, vilket bidrar till att hålla nere bränsleförbrukningen. 

Den ökade kapaciteten gör att både Mikael i materialhanteraren och hans kollega som kör hjullastare kan turas om att mata krossen och ändå utan problem få ut önskade fraktioner. 

– Dessutom har jag märkt att den är väldigt servicevänlig. Vi som kör får ofta göra mycket av servicejobbet själva och det går smidigt på den här modellen. Dessutom har OP System, som sålt maskinen, en bra serviceorganisation och det är högt värderat för oss. Ett stillestånd kostar och kan vi få hjälp snabbt minimerar vi förlusten, fortsätter Mikael Svedberg. 

Per Pettersson, säljare på OP System, berättar att Inventhor kommer att tas med på en demoturné över Sverige som startar vecka 5. 

Både grov- och finkross

En detalj som Doppstadt utvecklat just med tanke att minska stillestånden är den att valsen kan köras både motsols och medsols. Om något har fastnat i krossen räcker det oftast med att köra valsen åt motsatt håll för att det ska lossna. Traditionellt har man fått stänga av hela maskinen och manuellt klättrat upp för att ta bort det som har fastnat. 

Ceab använder maskinen både som grovkross och finkross, trots att den i grunden egentligen bara är tänkt som grovkross. 

– Vi har experimenterat under ett par år och med rätt handhavande så kan vi få ut även finkrossfraktioner i den här maskinen. Det har gått lika bra med den nya maskinen som i den tidigare vi har haft, säger Mikael Svedberg. 

Intresset för maskinen har varit stort under hösten och nu har det första demoexemplaret kommit till Sverige. 

– Vecka 5 kommer vi dra igång en demoturné från norr till söder i Sverige, berättar säljaren Per Pettersson på OP System.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste