”Vi fortsätter växa till sammans med BKT”

Gripen Wheels, svensk generalagent för BKT, har vuxit med 25 procent under förra året och ser stort potential i att fortsätta utvecklas tillsammans med den indiska däcktillverkaren. 

 

Gripen Wheels har sålt däck från den indiska tillverkaren BKT i mer än tio år. Centrallagret i Jönköping är över 30 000 kvadratmeter stort. Varje dag lämnar tre containrar fullastade med däck Gripen Wheels lager och lika mycket kommer in. Sammanlagt finns över 1 200 olika produkter i sortimentet.Foto: Ann-Louise Larsson

 

Gripen Wheels var bland de första i Europa som satsade på att sälja däck från den indiska tillverkaren BKT. Detta var för drygt tio år sedan. 

– Det har varit en lång resa att komma dit vi är idag med både toppar och dalar längs vägen, men nu har vi kommit dit att kunderna faktiskt frågar efter oss. Nu ser vi fram emot att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med BKT som stark partner, säger Martin Andreasson, vice vd på Gripen Wheels. 

Huvudkontoret finns i Jönköping, där man även har centrallagret. Här finns hela 33 000 kvadratmeter däck! Tre containrar går ut varje dag och lika många kommer in. 

– BKT har över 2 000 produkter i sortimentet, av dem säljer vi ungefär 1 200, resten är produkter avsedda för andra marknader. Man är väldigt snabba på att ta fram nya produkter, varje år presenteras mellan 100 och 200 nyheter, fortsätter Martin Andreasson. 

Traktordäck är det största segmentet, men man jobbar även med bland annat däck till skogsmaskiner, som visas på bilden. 

Ligger i framkant

BKT är också lyhörda för vad marknaden efterfrågar. Gripen Wheels ägare pushade på tillverkaren att ta fram ett radialdäck för entreprenadmaskiner – idag är det en storsäljande produkt! 

– Det ställs helt andra krav på däck idag än vad det gjorde för säg 15 år sedan. Däcktillverkarna måste hänga med i utvecklingen och där skulle jag säga att BKT ligger långt framme, säger Peter Hjerp, produktspecialist på Gripen Wheels. 

Den största produktgruppen i Sverige är traktordäck, men entreprenadsegmentet växer och det är även där som Gripen Wheels ser den största tillväxt­potentialen under de kommande åren.

– Vi kommer att rikta in oss bland annat mot hamnar, industrier och sågverk samt inom gruvindustrin. BKT har en väldig bredd, från däck till gräsklippare upp till de största gruvtruckarna, säger Peter Hjerp. 

Även BKT har uttalat att man kommer att fokusera på entreprenadsegmentet under de kommande tre åren, vilket gör att svenska maskinentreprenörer kommer att ha många nya produkter att vänta sig den närmaste tiden. 

– Den främsta anledningen att välja BKT är att man får en bättre kostnad per timma jämfört med andra premiumdäck. Vi ligger ungefär 20-30 procent under de andra premiumtillverkarna men bibehållen hög kvalitetsnivå, säger Martin Andreasson. 

Han menar dock att många inte har koll på sin kostnad per timma och att där har hela branschen ett stort jobb att göra. Att kunderna väljer rätt däck för det jobb som de har är också viktigt för att få en bra ekonomi i sin däckaffär. 

– Vi som leverantör har tillsammans med våra återförsäljare en viktig uppgift i att se till att våra kunder använder rätt däck till rätt ändamål och att man har rätt tryck i däcken bland annat. Dessutom ser behovet också olika ut över året, vilket också är viktigt att tänka på när man väljer däck till sin maskin, säger Peter Hjerp.

BKT kommer under de närmaste åren att satsa på entreprenadsegmentet, svenska maskinentreprenörer kommer ha många nyheter att se fram emot. 

Ökat omsättningen

Gripen Wheels har under det senaste året ökat sin omsättning med ungefär 25 procent i Sverige till cirka 260 miljoner, vilket inte är långt efter BKT:s globala omsättningsökning som varit ungefär 30 procent det senaste året. I Finland finns ett dotterbolag till Gripen Wheels som snart omsätter lika mycket som den svenska verksamheten. 

– Målet är att vi ska nå en halv miljard i omsättning tillsammans för Sverige och Finland. Finland ökade med 15 procent senaste året och det finns stort potential att växa ytterligare även där, säger Martin Andreasson. 

– Vi har kapacitet att växa en hel del i den befintliga anläggningen här i Sverige, jag skulle säga att vi kan öka den totala försäljningen med 50 procent i de lokaler vi har. Totalt äger vi åtta hektar mark, så det finns möjlighet att bygga ut också när det behovet kommer, fortsätter Martin Andreasson. 

Alla produkter säljs via återförsäljare, vilket är både däckhandlare och maskinhandlare. En del maskintillverkare monterar också BKT-däck direkt i fabrikerna, bland andra Valtra, Caterpillar och skogsmaskinstillverkaren Sampo. 

– Framöver vill vi fortsätta att finjustera verksamheten och fortsätta växa och utvecklas tillsammans med BKT. Vi ska fortsätta synas och visa att vi finns på marknaden och övertyga kunderna om att de kan göra en lönsam affär tillsammans med oss, säger Martin Andreasson. 
 

Gripen Wheels AB

Gripen Wheels startade 1993 och är Sveriges största fristående grossist inom däck, fälg och slang till traktorer, lantbruksmaskiner, entreprenadmaskiner, skogsmaskiner och ATV:er bland annat. 

Målsättningen är att  alltid ligga steget före när det gäller prisvärdhet, kvalitet och service. Företaget strävar efter att leverera största möjliga nytta för kunden eftersom det är en förutsättning för både vår och kundens fortsatta tillväxt.

Genom ständig produktutveckling och ett konkurrenskraftigt pris har BKT vuxit till att även bli det snabbast växande fabrikatet i Sverige.

 Martin Andreasson, vice vd, Gripen Wheels, ser fram emot att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med BKT. 
Peter Hjerp, produktspecialist, Gripen Wheels, har en viktig uppgift i att se till att kunderna använder rätt däck till rätt uppgift och maskin. 


Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste