Stihl kopplar upp sina motorsågar

Med den nya elektroniska sensorn Stihl Smart Connector och en tillhörande IT-tjänster kan företagets kunder nu enkelt hålla koll på sina redskap via mobilen.

Under hela 2019 kommer nya motorsågar och röjsågar av modellerna MS261 respektive FS460 att levereras med den nya sesorn som bland annat ska bidra till ett mer proaktivt service- och underhållsarbete. Foto: Stihl

Stihl jobbar hårt med att ligga i framkant när det gäller utveckling. Det har man bland annat visat genom lanseringen av elektronisk bränsleinsprutning på modellen MS500i, och nu tar man steget in i den digitala utvecklingen med sensorn Stihl Smart Connector.

Hanteras mer effektivt

Det rör sig om en kombinerad hård- och mjukvarulösning med en sensor, en molntjänst och en app som tillsammans med Stilhs webbportal connect pro ska underlätta för privatpersoner och företag att hantera sina maskiner. Bland annat ska detta ske genom tillgången till användningsstatistik, historik och en direktkoppling till återförsäljare.

– Med en digital tjänst kommer grönyteskötsel och skogsarbete kunna hanteras mer effektivt. STIHLs nya sensor Smart Connector och tillhörande tjänster ger både privatpersoner och professionella användare möjlighet att få en bättre överblick över sin maskinpark, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl i ett pressmeddelande.  

Proaktivt arbete  

Genom sensorn som installeras på bensin- eller batteridrivna maskiner och de tillhörande tjänsterna kan man bland annat se när det är dags för service vilket möjliggör ett mer proaktivt arbete när det gäller underhåll. För professionella användare som vill hålla koll på hela maskinparken finns en stor mängd statistik kring utnyttjande, driftstopp och liknande i webbportalen där maskiner också kan registreras för att få en exakt position på en karta.

Lagras i sensorn

Stihls elektroniska sensor Smart Connector kan lagra information om redskapet den sitter på är för långt ifrån den smartphone mot vilken den är uppkopplad via Bluetooth. Foto: Stihl

– Arbetsfördelning och planering blir ännu effektivare med utdelning av kunduppdrag som skickas direkt från portalen till appen. Där kan arbetstagaren se vilken kund det gäller, vilket arbete som ska utföras och med vilken maskin, säger Mats.  

Smart Connector ansluts till en smartphone via Bluetooth inom ett avstånd på tio meter. All datainsamling som sker med längre avstånd lagras i sensorn och uppdateras i molnet vid nästa anslutning till smarttelefonen.

Under hela 2019 kommer en Smart Connector levereras med alla modeller av motorsågen MS 261 och alla modeller av röjsågen FS 460.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 30 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste