Färre maskiner stulna under 2018

Antalet efterlysta maskiner och redskap minskade med 30 procent under 2018 jämfört med fjolåret. Samtidigt är det fortfarande en stor andel som inte återfinns.

Antalet traktorer och entreprenadmaskiner som efterslysts minskade något under 2018 jämfört med fjolåret, dock är det fortfarande en hög andel som inte hittas. Foto: Ann-Louise Larsson/Björn Schubert

Enligt Larmtjänst som sammanställt statistiken över antalet efterlysta maskiner och redskap under 2018 så stals totalt 57 traktorer jämfört med 81 stulna traktorer 2017. Efterlysningarna av traktorer är jämnt fördelade över året.

Mer uppmärksam

– Minskningen kan bero på att säkerheten på gårdarna har blivit bättre, att man är mer uppmärksam på externa och att ligorna flyttat sin verksamhet. Sedan har även polisen gjort särskilda insatser som kan ha bidragit, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst i ett pressmeddelande.

När det gäller entreprenadmaskiner och redskap låg efterlysningarna under 2018 på 179 stycken vilket är en liten minskning jämfört med 2017 års 186 efterlysningar. De flesta efterlysningarna har gjorts under årets två sista kvartal och gäller framförallt hjullastare och hjulgrävare.  

Två maskintyper

– Det är två maskintyper med många användningsområden, vilket gör dem eftertraktade, säger Peter.

Trots att andelen stulna traktorer och entreprenadmaskiner minskat något så är andelen som inte hittas fortsatt hög. Av de traktorer som efterlystes under 2018 har endast 22 återfunnits vilket innebär att 61 procent av de stulna traktorerna fortfarande är borta. För entreprenadmaskiner är siffran ännu högre med 78 procent.

Ofta oregistrerade 

– Maskinerna är ofta oregistrerade vilket gör de svårare att identifiera om de anträffas efter stöld. Av den anledningen bör man registrera maskinerna eftersom den underlättar identifieringen samtidigt som det kan bidra till att fler stulna maskiner återfinns, säger Peter.

Stölderna av traktorer sker främst i Västra Götalands län, Skåne län och Stockholms län. Majoriteten av stölderna av entreprenadmaskiner äger rum i Stockholms län.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste