Caterpillar först med dieselelektrisk bandschaktare

Caterpillar har utvecklat den första dieselelektriska bandschaktaren i världen.
- Vi har redan sålt tre stycken i Sverige bara på prospektet, berättar Björn Johansson, produkttekniker på Pon Equipment. 

Caterpillar presenterar den första dieselelektriska bandschaktaren. Redan innan lanseringen hade tre maskiner av den nya modellen D6 XE sålts i Sverige. Foto: Ann-Louise Larsson

Redan för tio år sedan hade Caterpillar arbetat fram en dieselelektrisk bandschaktare, D7E. Denna blev dock aldrig någon succé, kanske för att man var före sin tid men också för att den teknik som användes då var annorlunda mot den teknik som används i den nya D6 XE. 

Björn Johansson är produkttekniker för bandschaktare på Pon Equipment. 

Enkelt förklarat kan man säga att den hydrauliska momentomvandlaren och powershifttransmissionen i D6 XE är utbytt och istället har man en elmotor och en omvandlare som tar hand om energin från generatorn och gör att den kan användas för att driva maskinen framåt och ändra körriktning. 

- Med en traditionell momentomvandlare får man ofta stora förluster, de problemen har man inte med den här lösningen. Det gör att man får ut mer energi ur maskinen och dessutom kan spara en hel del bränsle, säger Björn Johansson, produkttekniker för bandschaktare på Pon Equipment. 

Enligt Caterpillar handlar det om bränslebesparingar på upp till 35 procent, jämfört med tidigare konventionella modeller. 

- För den som kör maskinen kommer förändringen att märkas främst genom att man har konstant drift på maskinen, det blir lite mer som att köra en hydrostatmaskin, förklarar Björn Johansson. 

Att intresset är stort för maskinen märks inte minst på att de tre första maskinerna sålts redan på prospektet. 

- Med tanke på att det säljs mellan 5 och 10 maskiner av den här sorten varje år så får vi säga att tre sålda maskiner redan innan lanseringen är en väldigt bra start. Jag tror absolut att det här är framtiden, fortsätter Björn Johansson.

I maj kommer de första svenska kunderna att få sina maskiner levererade och för den som ska besöka Bauma-mässan i april finns möjlighet att beskåda nyheten i Caterpillars monter. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste