Cats nya generation växer

För ett och ett halvt år sedan lanserade Caterpillar de första två modellerna i sin nya maskingeneration. Nu utökar man med två nya modeller; 330 och 336.

 Cats nya generation grävmaskiner växer med två nya modeller; 330 och 336. Båda två har lockat ett stort intresse bland svenska maskinentreprenörer och den första 336:an är redan levererad till kund. Foto: Ann-Louise Larsson

Den nya grävmaskinsgenerationen beskriver Caterpillar som den största nyheten på 25 år, sedan 3-serien lanserades. ”Next Generation” är resultatet av ett gediget utvecklingsarbete där spetsteknik och användarvänlighet har varit lika mycket i fokus, enligt Caterpillar. Utmärkande för den nya generationen är bland annat maskinföraren kan bli upp till 45 procent mer produktiv i sitt arbete. Som standard har maskinerna ett semiautomatiskt system som gör att föraren träffar sin målhöjd och varken gräver bort för lite eller för mycket.

Fredrik Forsman, produktspecialist på stora grävmaskiner på Pon Equipment tror att de nya Next Generation-modellerna kommer sälja som smör i solsken på den svenska marknaden.

Den har också ett inbyggt vågsystem som ger föraren information om hur mycket material som lastas i varje skopa och dessutom hur mycket han eller hon lastat på en lastbil eller dumper. Bränsleförbrukningen uppges vara upp till 25 procent lägre (15 procent för 336), jämfört med samma storlek på maskin i F-serien. Det har flera förklaringar, bland annat ett nytt elektro-hydrauliskt system, lägre varvtal och ett nytt kylfläktssystem.

– Både 320 och 323 har sålt väldigt bra, över förväntan och jag väntar mig att det kommer bli ett stort intresse även för de två nya modellerna. 330 är den stora volymmaskinen för oss. Vi har redan nu fått in ett antal förfrågningar och sålt ett antal maskiner. Den första 336:an är redan levererad och fler är på väg hem. Den första 330:an får vi hem lite senare under våren, berättar Fredrik Forsman, produktchef för stora grävmaskiner på Pon Equipment.

– Det jag vill trycka på när det gäller Next Generation är framförallt fördelarna med att ha allt integrerat från fabrik, vilket inte bara sparar oss tid i verkstad utan även ger kunden en trygghet i att alla komponenter är utprovade för att fungera optimalt tillsammans, säger han.

– Dessutom skulle jag vilja lyfta fram bränsleeffektiviteten, som gör det lätt att få en god ekonomi i sitt maskinägande, fortsätter Fredrik Forsman.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste