använd ej" /> Hon vill öka hållbarhetstänket i byggbranschen - Entreprenadaktuellt

Hon vill öka hållbarhetstänket i byggbranschen

Genom att laga ­istället för att slänga trasiga elverktyg kan byggbranschen spara både pengar men framförallt bidra till en bättre miljö. Catrine Sageryd och hennes företag Mekina har sett till att 37 000 verktyg har fått en andra chans. 

 

Catrine Sageryd, ägare av Mekina AB, hamnade av en slump inom verktygsbranschen. Hon har vänt ett konkursmässigt vanskött bolag till en blomstrande framgångssaga. Foto: ann-louise larsson


För sex år sedan köpte Catrine Sageryd upp ett konkursat företag som renoverar elverktyg. Efter många motgångar och tuffa år har hon nu lyckats vända skeppet mot framgång och nyligen utsågs hon till ”Årets framtidsgasell” av Dagens industri. 

Catrine har drivit eget företag ända sedan hon kom ut i arbetslivet. Det började med ett callcenter i Thailand, följt av säljbolag för spikmattor också det i Thailand och fortsatte med ett eventbolag i Sverige. 

– Det var kul med eventbranschen, men det var också väldigt slitigt och många sena kvällar. Jag kände att det inte riktigt passade mig längre och började fundera över vad jag skulle göra istället. Min pappa jobbade i byggbranschen och tyckte att det kunde vara något för mig, säger Catrine. 

La skambud

Hennes pappa, Kjell Andersson, tidigare produktchef på Hitachi Power Tools, kände till företaget som hade gått till tvingad konkurs och skulle säljas. 

– Vi åkte dit och tittade, men konstaterade snabbt att utgångspriset var alldeles för högt. Jag la ett ”skambud” och tänkte att jag får det aldrig. Men strax därefter ringde mäklaren och ville skriva kontrakt. Då var det bara att köra, säger hon. 

Bland det första Catrine gjorde var att anställa en av dem som tidigare jobbat i bolaget. På kvällarna satt hon och pluggade verktygskataloger för att lära sig vad olika verktyg skulle användas till och - erkänner hon – det hände när en kund kom in i butiken att hon gick bakom disken och googlade. 

I verkstaden i Solna ligger en rad handverktyg och väntar på att bli renoverade. 

Hade dåligt rykte

Företaget var dåligt skött och hade dåligt rykte. Till en början hände det att kunderna la på i örat när Catrine ringde och presenterade vilket företag hon jobbade för. 

– Men jag kämpade vidare. Jag hade på känn att affärsidén var rätt och att det skulle gå att vända detta. I dag är jag väldigt stolt över att jag orkade kämpa, säger Catrine när hon tar emot i Mekinas butikslokal i Solna i Stockholm. 

Här finns verkstad och butik. I dagsläget jobbar 13 personer i bolaget och ytterligare en är på väg att anställas. Förra året startades den så kallade Mekinaskolan, där nyanlända får en chans till anställning och samtidigt lära sig språket. 

– Att hitta personal har varit en utmaning för oss under alla år. För något år sedan kom jag i kontakt med Solna kommun som hade nyanlända som behövde komma ut i arbetslivet – och jag behövde personal. Det ledde till ett samarbete, där de slussar personer som de tror kan passa till oss och vi internutbildar dem i företaget samtidigt som de får gå och lära sig svenska, berättar Catrine Sageryd. 

Några månader efter att Catrine hade köpt företaget sa Kjell upp sig på Hitachi och kom över till Mekina, och med hans breda kontaktnät och goda rykte började verksamheten att ta fart. 

Garantiverkstad

– Idag är vi garantiverkstad för över 20 varumärken och får verktyg skickade till oss från hela landet. Sedan har vi även många entreprenörer och uthyrare från hela Storstockholm som kommer och lämnar in verktyg hos oss, berättar Catrine Sageryd. 

Förutom reparationer säljer man också nya verktyg från flera av de ledande leverantörerna. Målsättningen för den närmaste tiden är att lansera en webbshop. Tanken med det är bland annat att man själv ska kunna reparera sitt verktyg hemma med rätt reservdelar. 

– Vi har redan lagt upp sprängskisser på vår hemsida så att kunderna själva ska kunna gå in och se exakt vilka delar det är de behöver, säger Catrine Sageryd. 

Att reparera verktyg, framförallt proffsverktyg, är oftast lönsammare än att köpa nytt. Mekina har sedan starten till och med fått en del leverantörer att sänka sina priser på reservdelar! 

– Vi renoverar i princip alla slags elverktyg men vanligast är skruvdragare, tigersågar och spikpistoler, säger Catrine Sageryd. Idag har hon god kännedom om de verktyg som hanteras i verksamheten, annat var det i början, då Catrine ägnade många kvällar åt att läsa verktygskataloger och broschyrer. Att visa att hon visste vad hon pratade om blev extra viktigt som ung tjej i en mansdominerad bransch. 

Rosa logga

– I början kom en del in med attityden att de ville prata med ”han som bestämmer”. Jag tycker det har blivit bättre med tiden, förklarar Catrine Sageryd. 

Att ta över ett skamfilat företaget med dåligt rykte var en utmaning utan dess like och på vägen mot framgång kände Catrine att det var dags att byta namn på företaget. Hon började fundera över ett företagsnamn som hade någon koppling till verktyg. 

– Verktyg på latin är mekano. Jag vred och vände på det och gjorde det lite mer feminint, det var så det blev Mekina, berättar Catrine. För att ytterligare förstärka det feminina blev loggan rosa, numera är även företagsbilarna rosa! 

– Det är ett bra sätt att sticka ut på, säger Catrine.
 

Mekina AB

Omsättning: drygt 19 miljoner 
Antal anställda: 10
Ort: Solna
Verksamhet: reparation och nyförsäljning av elverktyg. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste