”Det vi väljer ska vi göra riktigt bra”

Utvecklingen av nya produkter går i en rasande fart för Leica Geosystems AB och det gäller att vara noga med vad man ska välja att arbeta med – och att våga välja bort. 
– Jag har imponerats sedan första dagen över den kompentens och kunskap som finns i företaget, säger företagets nye vd Johan Karlsson.

 

Johan Karlsson är ny vd på Leica Geosystems AB i Sverige. Han ser fram emot de utmaningar som den snabba utvecklingen i branschen för med sig. 
– Mycket handlar om att våga välja – och att våga välja bort, säger han. Foto: Ann-Louise Larsson


Johan Karlsson började som vd för Leica Geosystems AB i september förra året och har en yrkeskarriär inom Scania bakom sig. 

– Det som lockade mig med Leica Geosystems AB var bland annat alla de tekniska förändringar som hela den här branschen står inför och det utvecklingsarbete som pågår i koncernen. Vår ägare Hexagon satsar varje år 13 procent av sin avkastning på forskning och utveckling, vilket gör att man kan komma med väldigt många tekniska lösningar på kort tid och det känns väldigt spännande att få vara en del av den resan, säger Johan Karlsson. 

Att kunna leverera helhetslösningar till bygg- och anläggningsbranschen med alla de produkter som behövs är en av styrkorna i företaget. Maskinstyrning är det största affärsområdet i Sverige och framförallt är det på grävmaskinssidan som man är starka. När det gäller andra maskintyper finns mer att göra, konstaterar Johan Karlsson. 

– Jag ser stort potential när det gäller maskinstyrning för vältar och borriggar bland annat. Där har vi produkterna, men inte den marknadsposition som vi borde ha, säger Johan Karlsson. 

Uppdateras

Förra året lanserades en ny hårdvara för maskinstyrning och under 2019 kommer en omfattande mjukvaruuppdatering att presenteras. 

– Det är en helt ny mjukvarugeneration som genomgått stora förändringar mot den tidigare generationen, där vi utvecklat funktionaliteten på ett stort antal punkter, säger Johan Karlsson. 

Delar av mjukvaru­utvecklingen sker i Sverige och även i Danmark. Några detaljer kring lanseringen av mjukvaran vill han inte ge, men att det kommer ske i samband med en större mässa, vilket i år betyder Bauma, är högst sannolikt. Det innebär att det även finns en chans för de svenska kunderna att få ta del av senaste nytt på MaskinExpo. 

– Vi kommer att delta på MaskinExpo och vill förstås visa upp så mycket som möjligt av det senaste vi har att komma med. Det går väldigt fort med produktutvecklingen och det som gäller idag behöver inte gälla imorgon, säger Johan Karlsson. 

Service viktigt

Han konstaterar att en av utmaningarna framåt är att välja vilka bollar man ska ”springa på” - och att våga välja bort. 

– Vi kan inte, och ska inte, vara med överallt. Däremot ska vi göra det som vi väljer riktigt bra. Som jag ser det så är det viktigaste för oss att service- och supportverksamheten fungerar riktigt bra, då kommer mycket av det andra på köpet. 

Scanning är ett prioriterat område som ligger i tiden och där Leica Geosystems har för avsikt att växa inom den närmaste tiden, liksom på lasersidan vilket Entreprenadaktuellt berättade om i förra numret.

– Just när det gäller scanning finns det väldigt många olika användningsområden, även sådant som vi själva inte ens har tänkt på, men som våra kunder upptäckt. Det finns väldigt mycket att lära sig av den här branschen, det har varit väldigt spännande och lärorikt så här långt och ska bli väldigt roligt att få fortsätta arbeta med Leica Geosystem framåt, säger Johan Karlsson.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste