använd ej" /> Nytt all-time-high-rekord för svensk maskinförsäljning - Entreprenadaktuellt

Nytt all-time-high-rekord för svensk maskinförsäljning

Återigen har svensk maskinförsäljning slagit rekord och framförallt är det hjullastare som har gått åt som smör i solsken. Hela 1675 nya hjullastare av olika storlekar såldes i Sverige förra året, vilket är drygt 20 procent fler än föregående år. 

 

Hjullastare står för den största försäljningsökningen förra året. Drygt 22 procent fler såldes jämfört med 2017. Arkivfoto: Ann-Louise Larsson


Svensk maskinförsäljning fortsätter att gå för högvarv. Förra året spräcktes 5000-gränsen med totalt 5011 sålda entreprenadmaskiner. Lägger man dessutom till vältar, vibratorer, vibratorplattor, kross- och sorteringsverk blir den totala siffran 6709 enheter. 

– Det är ett fantastiskt resultat. Man brukar säga att ett bra normalår brukar ligga runt 3 200 sålda maskiner och att nå över 5 000 är en enastående siffra, kommenterar Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna, som står bakom försäljningsstatistiken. 

Framförallt är det hjullastarna som sticker ut med den kraftigaste ökningen. Jämfört med 2017 såldes det under förra året 22 procent fler hjullastare än året innan. I siffror blir det 1 675 sålda maskiner 2018, jämfört med 1 377 år 2017. 

Maskinleverantörerna vd Björn Bäckström ser inga tecken på avmattning i svensk maskinförsäljning. 
Foto: Maskinleverantörerna

Populära lastare

– Hjullastare är en väldigt mångsidig maskin, vilket gör att det är väldigt många olika slags företagare som har användning för maskinen, vilket är gynnsamt för försäljningen, säger Björn Bäckström. 

Den maskintyp som minskat mest är små hjulgående grävmaskiner, upp till 6 ton. För­säljnings­minskningen förra året var 41 procent, eller 21 maskiner. 

Inget visar nedgång

– Det är en maskinstorlek som är populär bland framförallt uthyrare och förmodligen har det varit så att de redan investerat för ett par år framåt och därför inte haft lika stort behov av att köpa nytt under året. Tittar vi på både lite större hjulgrävare och bandgrävare i alla storlekar har försäljningen hållit sig på samma nivå som 2017, vilket är närmare 800 maskiner för hjulgrävarna och närmare 2 000 totalt för bandgrävarna, säger Björn Bäckström. 

Han är positiv inför framtiden och ser inget som tyder på en tillbakagång för maskinförsäljningen inom den närmaste framtiden. 

– Vår medlemmar ser ut att må väldigt bra och dessutom har man kunnat hänga med bra med leveranserna också, fortsätter Björn Bäckström. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste