Digitaliseringen har skapat jobb åt Robin

Med digitaliseringens hjälp har Robin Wallenius i Hjo inte bara skapat mer grävjobb för företaget utan även ett helt nytt ben i företaget som han ser fram emot att fortsätta utveckla. Nyligen fick han ta emot Maskinentreprenörernas årliga infrastipendium. 

 

Robin Wallenius i Hjo har investerat 2,5 miljoner de senaste tre åren i maskinstyrning och mjukvara för att kunna göra egna modeller. Senaste tekniktillskottet är en drönare för att ta åt sig markscanningsuppdrag.
Foto: ann-louise larsson


Företaget Grävfirma Anders Jansson startades av Robins svärfar 1985. Under 2008 började Robin så smått att arbeta i firman på lediga stunder. Han hade ingen som helst erfarenhet av entreprenadmaskiner och var vid det tillfället anställd på Volvo-fabriken i Skövde. 

– Jag började följa med som grovis och hjälpte till att skruva lite i verkstaden på helgerna. Så småningom bestämde jag mig för att ta yrkesbevis för grävmaskin och hjullastare och det gjorde jag, berättar Robin Wallenius. 

2012 sa han upp sig från sitt fabriksjobb och tog jobb på heltid som lärling hos sin svärfar. Snabbt blev han inkastad i en 15-tons hjulgrävare och satt på VA-underhåll i kommunen. Där blev han kvar i ett par års tid. När Anders Jansson hastigt gick bort i en hjärtinfarkt 2015 blev det Robins uppgift att se till att verksamheten rullade vidare. 

– Samtidigt som hela familjen hade djup sorg så var vi ändå tvungna att driva företaget vidare för att inte späda på det jobbiga ytterligare genom att inte fullfölja våra åtaganden, berättar han. 

Robin Wallenius har tagit över sin svärfars företag Grävfirma Anders Jansson. 

Ingen självklarhet att ta över

Han och de tre andra anställda i bolaget var i det närmaste redan självgående och fortsatte att jobba på under det närmaste året. 2016 ställdes Robin och hans fru Helene inför valet om de skulle köpa företaget eller sälja det. 

– Det var inte självklart att vi skulle ta över, jag var fortfarande ny i branschen och hade ingen erfarenhet av att driva företag. Men efter en hel del övervägande kom vi fram till att vi inte ville att företaget skulle lämna familjen och att vi skulle fortsätta driva det vidare, berättar han.

Innan Anders Jansson dog hade han nyligen investerat i företagets första maskinstyrningsutrustning. Initiativet kom från Robin som presenterat en genomarbetad kalkyl för investeringen, som fick Anders att nappa. När projektet där maskinstyrningen behövdes tog slut lades den dyra utrustningen på hyllan. När Robin och hans fru köpt företaget började han fundera över den dyra gps-utrustningen som bara låg och skräpade och kom fram till att det måste finnas ett smart sätt att använda utrustningen i de projekt som man hade på gång. 

Sagt och gjort. Robin hade en idé om att själv kunna göra en del av inmätningsarbetet och i samråd med Leica Geosystems införskaffades även en handhållen gps-utrustning. 

– Vi skulle igång med ett fiberprojekt och jag tänkte att det måste ju gå att mäta samtidigt som vi plöjer. Jag visste att beställaren hade stora problem att få fram relationsunderlag och jag insåg att om jag kunde ordna det åt dem skulle vi kunna få mer jobb och framförallt skapa oss en unik position, säger han. 

Dubblat omsättning och personal

Robin fortsatte att investera i mjukvara för att även kunna göra egna modeller, som sedan skulle läggas in i maskinernas datorer och tala om för förarna hur och var de ska gräva. 

– Det var därifrån det tog fart, berättar Robin Wallenius. 

På bara tre år har han lyckats fördubbla både personalstyrkan och omsättningen i firman, som gått från att vara en traditionell schaktfirma till ett modernt entreprenadföretag som inte bara hakat på digitaliseringen utan som till och med går längst i ledet och leder arbetet. 

– På de här tre åren har vi investerat ungefär två och en halv miljon i maskinstyrning och utrustning. Jag är helt säker på att det här är en satsning som kommer att betala sig. 

Exakta svar

De stora fördelarna som Robin Wallenius ser med det nya sättet att jobba är de exakta svaren. 

– Vi behöver inte längre uppskatta hur mycket material som finns på en plats eller behöver köpas in. Därför kan vi också ge kunden en offert där det sällan dyker upp överraskningar i form av merkostnader. Vi kan också göra jobbet snabbare när vi vet exakt hur mycket som grävas ur och inte riskerar merarbete i form av att vi grävt för lite eller för mycket, säger han.

– Dessutom är förarna mycket mer självsäkra när de har all information i maskinen. Samtalen till mig har minskat rejält och jag skulle säga att hade vi inte skaffat den digitala utrustningen vi har idag så hade vi behövt anställa 1-2 arbetsledare för att göra samma arbete som vi gör idag, tillägger han.

Tack vare den nya tekniken har Robin även skapat jobb åt företaget. När han projekterade för ett nytt husbilsområde på campingsplatsen i Hjo såg han hur stora mängder massor som skulle behöva köras iväg. Det gav honom idén att istället återanvända dessa ett stycke längre bort på området för att handikappanpassa och förbinda campingplatsen och den angränsade stadsparken. 

Drönare senaste investeringen

– Jag presenterade idén för kommunen och de nappade direkt. Hade det inte varit för att jag sett exakt hur mycket vi hade och hur mycket som behövdes, plus att jag kunde rita och presentera en modell för dem, så tror jag aldrig att de hade sagt ja, säger Robin Wallenius. 

Det senaste tillskottet i digitaliseringens anda är en drönare som införskaffats för att kunna göra markscanningar. Robin visar den första scanningen som har gjorts, på den egna anläggningen i Hjo, där man mätt in upplagen på gården. 

– Nu vet vi exakt hur mycket material vi har. Får vi en förfrågan så vet vi exakt hur mycket vi har själva och hur mycket vi måste köpa in, fortsätter han. 

Om några veckor ska det första skarpa markscanningsprojektet igång och förmodligen är det bara början på en ny verksamhetsgren. 

– Jag tror inte vi kan växa så mycket mer på den traditionella anläggningssidan, men däremot ser jag möjligheter att växa inom projektering, mätning och scanning. Det är dessutom lättare att göra inom ett större geografiskt område, då det inte kräver lika mycket tid fysiskt på plats av oss. 

Nyligen fick Robin Wallenius ta emot Maskinentreprenörernas infrastipendium och det är framförallt hans nytänkande som fallit juryn i smaken. 

– Det var oväntat, jag trodde inte att jag skulle vinna för det fanns så många andra duktiga som var nominerade. Men jag är väldigt glad och stolt över att juryn valde just mig, säger Robin Wallenius. 

Prissumman på 30 000 kronor tillfaller Robin personligen och kommer att gå till en utlandsresa med familjen. 

– Vart har vi inte bestämt än, men Thailand vore ju trevligt. Vi får se vad det blir, säger han. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste