Vermeer Viking fortsätter växa

För åtta år sedan flyttade André och Judith Hoondert från Holland till Sverige för att starta upp en svensk försäljningsorganisation för Vermeer. Genom åren har de fått flera priser och är just nu nominerade till ”Årets tillväxtföretag” i Örebro län. 

Judith och André Hoondert flyttade från Holland till Sverige för åtta år sedan för att starta upp den svenska försäljningsorganisationen för Vermeer. Framgången har inte låtit vänta på sig och den senaste i raden av utmärkelser är en nominering till Årets tillväxtföretag i Örebro län. FOTO: ANN-LOUISE LARSSON

André, som hade jobbat i många år med Vermeer på EMEA-kontoret i Holland (Europa, Mellanöstern, Afrika) var inte främmande för att flytta med hela sin familj till Sverige och dra igång den svenska försäljningsverksamheten. Familjen etablerade sig i Askersund, fem mil söder om Örebro vid Vätterns norra ände, och här har en snabbväxande organisation som omsätter drygt 50 miljoner och sysselsätter 13 anställda, tagit form. 

Att vara lyhörda för kundernas önskemål har varit en av framgångsfaktorerna. – Man måste vara 200 procent driven för att lyckas i den här branschen. Framför allt är vi väldigt noga med att följa upp och ge kunderna feedback. Hör de av sig ska de få svar inom 24 timmar, hinner vi inte ge en korrekt offert på den tiden återkopplar vi ändå att vi jobbar på det. Det är viktigt att göra det vi lovar och att kunden kan lita på oss, säger Andre Hoondert.

Han har själv arbetat praktiskt med styrd borrning och anläggningsbranschen i hela Europa innan han började på Vermeer, vilken han har stor fördel av.

– Det ger en annan förståelse för kundens behov. Dessutom har jag jobbat i fabriken och har förståelse för deras arbete. Det gör att jag blir en bra länk mellan kund och tillverkare, fortsätter André Hoondert.

– Vi jobbar för att hjälpa kunderna att tjäna pengar, genom att se till att de har rätt utrustning och att de kan använda sin utrustning så snabbt som möjligt. Blir det ett stillestånd måste vi göra allt vi kan för att minimera det så att kunden kan vara igång så snabbt som möjligt.

I Askersund finns ett eget reservdelslager med ca. 4  000 artiklar, de vanligast förekommande slitdelarna. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Vermeer även ett europeiskt centrallager i Holland, vilket gör att leveranstiderna till Sverige blir betydligt kortare än tidigare då var man tvungen att beställa från USA.

– Fortfarande händer det att vi måste beställa delar från USA om det är till specialmaskiner, men även då kan vi i regel kan vi få fram delar på 48 timmar med expressfrakt, säger André Hoondert.

Förutom lager ska Vermeer även starta produktion i Europa och de första maskinerna från fabriken i Holland förväntas rulla ut under året.

– Vi har redan nu ett nära samarbete med företagets ingenjörer, men vi hoppas att det ska bli ännu närmare och att de ska lyssna mycket på oss när de börjar med de europeiska maskinerna, fortsätter han. Vermeer säljer produkter för fiberläggning, styrd borrning, biobränsle och trädvård.

– Styrd borrning är det en väldig efterfrågan på i Sverige just nu, många av de entreprenörer som finns är uppbokade hela året och en hel del nya kunder väljer att börja med styrd borrning. För oss har just styrd borrning ökat ungefär 40 procent under de senaste åren, medan stubbfräsar, plogar och kedjegrävare för fiber är det som har gått ner mest. Med så nischade produkter som Vermeer håller på med är det svårt att få tag i personal, inte bara till den interna organisationen, utan även för kunderna som vill växa med sina företag.

– Vi har haft turen att hitta väldigt bra personal. Det går inte att rekrytera någon som kan våra produkter redan från början, därför har vi fått anställa personer med rätt bakgrund och som vi tror passar in i vår verksamhet och sedan utbildat dem internt, på fabriken och digitalt, berättar Andre Hoondert.

För att hjälpa sina kunder att få tag i kompentent arbetskraft kommer Vermeer Viking framåt även att satsa på att utbilda förare för de olika typer av maskiner som de säljer.

– Det är svårt att få tag i folk för hela entreprenadbranschen, men det är ännu svårare på den här typen av nischmaskiner, där har vi en viktig uppgift som leverantör att hjälpa till. Vi kommer att gå mer och mer mot att leverera helhetslösning, inte bara en maskin, fortsätter han.

I dagsläget säljer Vermeers organisation i Askersund över hela landet, men tanken framåt är att etablera någon eller några filialer runt om i landet för att kunna komma ännu närmare kunderna.

– Vi har börjat etablera några samarbeten med lokala serviceverkstäder och det vill vi fortsätta att utveckla och kanske blir det även någon filial med egen personal så småningom.

Förutom Sverige är Vermeer Viking även verksamma i Norge sedan ett par år tillbaka. Där håller man på att bygga upp organisationen på samma sätt som i Sverige och förnärvarande sysselsätts fyra personer.

Att vara nominerade till Örebrogalans tillväxtpris sätter André och hans hustru Judith stort värde på.

– Det kom som en trevlig överraskning och ett viktigt erkännande. Vi är väldigt stolta, det visar att vi gör rätt på det sätt som vi jobbar. Vi trivs väldigt bra och har lyckats växa med i snitt 15-20 procent om året sedan starten. Samtidigt vill vi passa på att tacka vår personal och våra kunder för att vi har fått deras förtroende. Det är även ett bevis att allt jobb och engagemang som vi och vår personal lägger ner ger utdelning, säger André och Judith Hoondert. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste