använd ej" /> Kommun får inte hindra privata aktörer som vill gräva ner fiber - Entreprenadaktuellt

Kommun får inte hindra privata aktörer som vill gräva ner fiber

Hässleholms kommun har tidigare vägrat upplåta mark åt privata aktörer som vill gräva ner fiber. Nu slår Patent- och marknadsdomstolen fast att kommunen gjort fel. 

Under våren 2015 antog Hässleholms kommun en fiberetableringsplan som innebar att kommunen skulle erbjuda minst 95 procent av invånarna anslutning till ett kommunalt fibernät senast år 2020. Redan innan dess hade privata företag visat intresse för att bygga ut fibernät i kommunen. Hösten 2015 meddelade Hässleholms kommun att den inte längre avsåg att upplåta mark till företag som ville etablera fiberanslutningar till kommunens invånare. Skälet var att kommunen ville förbättra förutsättningarna för sin egen fibersatsning.

Konkurrensverket gick till domstol för att få fram ett förbud mot Hässleholms agerande. Kommunen får inte utestänga privata aktörer från marknaden. Även andra måste få möjlighet att sälja fiberanslutning, menade Konkurrensverket som nu fått rätt i Patent- och marknadsdomstolen. 

– Det är mycket bra att domstolen nu har slagit fast att det inte är acceptabelt att Hässleholms kommun hindrar privata företag från att gräva ner fiber genom att vägra upplåta mark, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Det är ett principiellt viktigt avgörande som klargör att den metod som Hässleholms kommun använde inte är acceptabel, säger Rikard Jermsten.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 mars 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste