Volvo först i Sverige med 5G

Sveriges första 5G-mast för industriellt användande finns hos Volvo CE i Eskilstuna och kommer att spela en stor roll för utvecklandet av fjärrstyrda maskiner. Idag invigdes satsningen tillsammans med Telia och Ericsson. 

Idag invigdes Sveriges första 5G-mast hos Volvo CE i Eskilstuna av Ericssons forskningschef Magnus Frodigh, Anders Olsson, vd, Telia, Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman samt Volvo CE:s vd Melker Jernberg. Foto: Ann-Louise Larsson
Melker Jernberg fick provköra en fjärrstyrd hjullastare uppkopplad via 5G-nätet på Volvo CE:s anläggning i Eskilstiuna. 

5G-masten kommer att användas vid Volvo CE:s forsknings- och utvecklingsanläggning i Eskilstuna för att vidareutveckla lösningar för fjärrstyrning av anläggningsmaskiner och automatiserade flöden. Därmed blir Volvo CE en av de första i världen med att använda 5G på det här sättet. Jämfört med 4G kommer det nya nätet att ge helt andra förutsättningar för produktutvecklingen. 

- En viktig aspekt är att 5G klarar tjänster i realtid. Detta öppnar dörren för nya möjligheter som ökad effektivitet, reducerad kostnad eller att minimera risker i farliga miljöer, säger Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson, vid dagens invigning. 

Volvo-koncernen har idag omkring 850 000 uppkopplade fordon över hela världen och med 5G-satsningen tar man ytterligare ett kliv framåt när det gäller uppkopplade fordon. När Volvo CE kan vara redo att kommersialisera 5G-uppkopplade maskiner kan inte vd Melker Jernberg ge något definitivt besked om, men att det kommer att ske betydligt snabbare än man tidigare trott är han övertygad om.

- Jag tror inte att vi kan tänka år framåt i tiden när det gäller produktutvecklingen, utan snarare kvartal, säger Melker Jernberg.

För Volvo är det viktigt att ligga i framkant för den här typen av utveckling. 

- Vi har länge varit ledande inom innovation och med den här tekniken har vi möjlighet att fortsätta ligga i framkant, säger han. 

Melker Jernberg fick under invigningen prova på att styra en fjärrstyrd L180H - något som han tyckte han kände läskigt men var ändå nöjd med sin insats. 

- Det är inte riktigt som att köra en vanlig maskin. Framförallt var det djupseendet framåt som jag tyckte var svårt, men det är ju något man lär sig om man får köra ett tag. Jag tyckte ändå att det gick bra för mig idag, säger han. 

Telia uppger sig vara redo att lansera 5G för kommersiellt bruk 2020 och redan i år kommer den första smartphonen med stöd för 5G att lanseras på marknaden. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste