NCC inför ny schaktfri metod för ledningsrenovering

NCC blir först i Sverige med att använda en ny schaktfri metod för ledningsrenovering som går ut på att ett nytt rör byggs upp i det gamla. Ett första projekt kommer att genomföras i Solna under våren.

NCC ska använda en ny schaktfri metod i Sverige där glasfiberarmerat foder härdas med UV-ljus. Foto: NCC

NCC och Norrvatten har tecknat ett ramavtal om ledningsförnyelse och NCC kommer i projektet att använda sig av en ny schaktfri metod som har mindre miljöpåverkan. Tekniken med flexibelt foder för vattenledning är ny i Sverige men används till exempel i Norge, Tyskland och USA. Ledningen består av ett glasfiberarmerat foder som härdas med UV-ljus. Resultatet är en tunn och oerhört stark ledning som kan leda stora mängder vatten med bibehållen hög dricksvattenkvalitet. NCC har under 2017 testat den nya tekniken i Botkyrka, söder om Stockholm, med lyckat resultat. Ett första projekt för Norrvattens räkning ska genomföras i Solna under våren 2019.

− Med den nya tekniken minskar vi störningarna i stadsmiljön, minskar koldioxidutsläppen genom minskade transporter i projektet och orörd miljö sparas. Det är helt i linje med vår ambition att erbjuda de bästa hållbara lösningarna, säger Simon Åkerlund, affärsutvecklare NCC NoDig, i ett pressmeddelande.

– Vårt ledningsnät är i behov av renovering och tack vare ny teknik som kompletterar befintliga lösningar kan vi genomföra det arbetet effektivt med endast en liten miljöpåverkan, säger Johan Wallberg, avdelningschef, Norrvatten.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste