Skanska bygger idrottsplatser av överskottsmassor
Skanska kommer att bygga och förnya idrottsplatser runt om i landet med överskottsmassor. Detta enligt ett nytt avtal med Riksidrottsförbundet.
Antalet idrottsplatser i Sverige är detsamma som på 90-talet, trots att befolkningen ökat med en och en halv miljon under samma period. Detta vill Skanska i samarbete med Riksidrottsförbundet ändra på och tillsammans har man kommit överens om att istället för att transportera iväg överskottsmaterial till deponier använda dessa till att bygga exempelvis motocrossbanor, kuperade längdspår och skjutvallar.
– Genom att använda massor förlänger vi livscykeln på materialet, tar bort tunga miljöpåverkande transporter och ger barn och ungdomar bättre möjligheter att röra på sig, säger Emma Viklund, affärsutvecklare på Skanska.
Samtal med kommuner
– Vi för nu samtal med många kommuner och föreningar runt om i landet. Med vårt koncept kan vi hjälpa dem att rusta upp, flytta eller bygga nya anläggningar, säger Emma Viklund.
Trots att svenska skolbarn rör sig minst i Norden är det bara var tredje kommun som har en utvecklingsplan för sina idrottsanläggningar. Skanska och Riksidrottsförbundet vill nu dra nytta av varandras kompetenser inom samhällsutveckling respektive idrotts betydelse för fysiskt, psykiskt och socialt välmående.
Bara vinnare
– Både Skanska och Riksidrottsförbundet vill bygga ett bättre samhälle och vi båda ser att idrottsrörelsen spelar en viktig roll för att skapa mer rörelse, gemenskap och möten över gränser. Det finns bara vinnare i det här samarbetet – mer idrott och bättre hållbarhet till en låg kostnad, säger Martin Englund, projektledare plats för idrott, Riksidrottsförbundet.