Norge ökar kraven på skyddsklassade maskiner inom sten- och gruvnäringen

Statens Vegvesen i Norge ställer nu krav på en högre skyddsklassning för alla maskiner som arbetar inom gruv- och stenhantering. Liknande krav finns i Sverige, men kravspecifikationerna är inte lika tydliga, vilket gör att de många gånger inte följs, enligt Hammarglass vd Bengt Nilsson.

Bengt Nilsson, vd på Hammerglass, välkomnar de nya kraven på "Skyddsklass 3" som Statens Vegvesen i Norge nyligen infört. Nu hoppas han att Sverige ska följa efter. Foto: Hammerglass

Den 11 mars i år trädde Statens Vegvesen formella krav på ”Skyddsklass 3” i alla entreprenadmaskiner som arbetar med risk för odetonerat sprängmedel i kraft. Detta innebär att i alla Statens Vegvesens vägprojekt, stenbrott, tunnelarbeten med mera krävs sprängsäker ruta som frontruta (RABS) och okrossbara glas i samtliga övriga rutor. Kraven gäller i alla maskiner på området, alltså inte bara grävmaskiner.

– Vi har förväntat oss en tydligare specifikation av vad som gäller i flera år och nu har Statens Vegvesen tagit täten i en mycket viktig arbetsmiljöfråga. Där man tidigare har kunnat ducka för informella krav måste man säkerställa att ens fordon klarar Skyddsklass 3-kraven om man tänker arbeta inom statliga projekt. Bra för branschen och alla maskinförare, säger Bengt Nilsson, vd på Hammerglass i Förslöv.

– Det vore önskvärt att samma krav införs i Sverige, så att man inte längre kan kringgå regler vilket är mycket vanligt, tillägger han.

Redan innan de nya kraven offentliggjorts har Hammerglass sett en ökad efterfrågan på Klass 3-lösningar från både Norge och Sverige. I slutet av 2018 gjorde det norska entreprenadföretaget Rise Service AS en rekordorder på 100 maskiner – den största som Volvo någonsin tagit emot och där samtliga fordon utrustas med okrossbara Hammerglass i förarhyttens rutor. Även maskintillverkare har börjat haka på tåget och JCB har nyligen som första maskintillverkare börja erbjuda ”Skyddsklass 3”-maskiner direkt från fabrik.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste