11 dieselstölder om dagen förra året

Under förra året anmäldes i snitt 11 dieselstölder varje dag och i de värst drabbade kommunerna har antalet dubblerat med jämfört med 2017. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Att stjäla diesel fortsätter att vara en attraktiv syssla för tjuvar i hela Sverige. Under förra året anmäldes 3 939 stölder av diesel ur fordon, maskiner och tankar – en ökning med 3,6 procent från 2017. Det framgår av branschorganisationen Maskinentreprenörernas sammanställning av siffror från Brottsförebyggande rådet. Detta motsvarar i genomsnitt 11 dieselstölder om dagen.

Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna menar att antalet anmälda dieselstölder bara är toppen av ett isberg. 

Flest stölder – 106 stycken – anmäldes i Stockholms kommun, följt av Norrköping och Göteborg med 100 respektive 83 anmälningar. Men de tre skånska kommunerna Lund, Helsingborg och Staffanstorp hade de största ökningarna av antal anmälda brott. Under 2018 hade Lund 42 anmälningar mer än under 2017 – en ökning på 145 procent. För Helsingborg och Staffanstorp var motsvarande ökning 41 (128 procent) respektive 39 stycken (557 procent).

Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna, menar att anmälningarna bara utgör toppen av ett isberg:

– Från tidigare undersökningar vet vi att mörkertalet vid den här typen av brott är stort. Man skulle behöva dubblera antalet anmälda stölder för att över huvud taget komma i närheten av problemets verkliga omfattning. Många av våra medlemmar utsätts för stöld flera gånger veckan men känner att det är hopplöst att anmäla eftersom chansen att tjuvarna åker fast och döms till kännbara straff är minimal. Det är helt enkelt inte speciellt riskfyllt att ägna sig åt dieselstölder.

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste