BAUMA: ”Viktig milstolpe för Volvo CE”

Volvo CE lanserade sin nya satsning på elektriska minigrävare och mindre hjullastare på Bauma. Samtidigt meddelar man att utvecklingen av dieselmotorer för segmentet läggs ner.

Volvo CE har presenterat de första maskinerna i sin elektriska satsning. På Bauma kunde man se ECR25 och L25 men från och med andra halvan nästa år kommer EC15-EC27 och L20-L28 att börja rullas ut ur fabriken. Foto: Ann-Louise Larsson

På Bauma kunde besökarna ta del av minigrävaren ECR25 och lastmaskinen L25, både helt elektriska. Detta är en del av tillverkarens satsning, där man under andra halvan av 2020 kommer introducera modeller från EC15 till EC27 och L20 till 28.

– Det är en viktig milstolpe för Volvo CE, konstaterade Volvo CE:s vd Melker Jernberg under lanseringen på Bauma.

För att göra ECR25 och L25 elektriska har förbränningsmotorerna ersatts med litiumjonbatterier. Förutom batterierna har grävmaskinen ECR25 även en elektrisk motor som driver hydrauliken för att flytta maskinen och fästet. Maskinens batterier är tillräckligt med elenergi för att driva ECR25 i åtta timmar i de vanligaste applikationerna, till exempel verktygsarbete. L25 innehåller litiumjonbatterier som möjliggör åtta timmars drift i maskinens vanliga applikationer, inklusive lätt infrastrukturarbete, trädgårdsarbete, landskapsarkitektur och jordbruk. L25 innehåller också två dedikerade elmotorer, en för drivlinan och en för hydrauliken. Både ECR25 och L25 har inbyggda laddare som gör det möjligt att ladda över natten via ett vanligt hushållsuttag. Ett snabbt laddningsalternativ, som kräver mer kraftfull tillgänglighet, kommer också att finnas som tillval.

– Den teknik som vi har utvecklat är nu robust och detta, tillsammans med förändringar i kundbeteende och en ökad lagstiftningsmiljö, gör det nu dags att starta våra elkraftkompaktmaskiner, säger Scott Young, chef för elektromobilitet och automation på Volvo CE.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste