Svevias modernaste emulsionsfabrik invigd

Idag invigde Svevia sin fjärde – och modernaste – emulsionsfabrik i Sverige. Fabriken ligger i Örebro och producerar årligen mellan 12 000 – 15 000 ton bitumenemulsion, vilket används som bindemedel i så kallade kallbeläggningar. 

Svevia har nyligen slagit upp sin fjärde emulsionsfabrik. Den ligger i Örebro och har varit i drift sedan i  januari i år. 
Christian Högström, entreprenadingenjör på Svevia beläggning visar hjärtat i den nya emulsionsfabriken i Örebro. Foto: Ann-Louise Larsson

Bitumenemulsion används som bindemedel i kall beläggning eller tankbeläggning som det också kallas. Kall beläggning är ett miljövänligt alternativ som inte kräver samma höga temperaturer och snabba utläggning som traditionella varma beläggningar. Bitumenemulsionsbeläggningar har använts sedan 1980-talet, men efterfrågan har ökat under senare år och därför har Svevia nu satsat på sin fjärde fabrik i Sverige som ska serva marknaden i mellansverige. Övriga emulsionsfabriker i Sverige finns i Hässleholm, Bollnäs och Umeå.

– Det här är ett väldigt bra exempel på när Svevia är som bäst. Det ligger helt i vår strategi att minska våra utsläpp, säger Tomas Johansson, chef för Svevias beläggningsdivision.

Tidigare har kallbeläggningar enbart använts på låg- och medeltrafikerade vägar men nu vill Svevia att beläggningen även ska kunna användas på högtrafikerade vägar med över 10 000 fordon per dygn.

– Det har gjorts flera teststräckor under de senaste åren med väldigt fina resultat. Dessutom används kallbeläggningar mycket i andra länder på högtrafikerade vägar och vi ser att det skulle funka även i Sverige, säger Christian Högström, entreprenadingenjör på Svevia beläggning.

– I en tid när energisnåla metoder och produkter efterfrågas kommer marknaden för tankbeläggning att växa. Nya och bättre produkter utvecklas hela tiden. En dag kommer kanske även motorvägarna att beläggas med tankbeläggning, fortsätter han.

Fabriken i Örebro har varit i drift sedan januari i år och har en kapacitet att producera mellan 12 000 och 15 000 ton om året.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste