Hults investerar stort för att framtidssäkra företaget

Hults Åkeri och Vägmaskiner AB i Nykroppa har investerat en summa som nästan motsvarar 60 procent av förra årets omsättning i nya maskiner och lastbilar under det senaste ett och ett halvt året. En drönare med programvara för att kunna göra inmätningar och maskinmodeller finns bland de nya inköpen som rustar firman för framtiden. 

 

Mattias och Tomas Hult, Hults Åkeri och Vägmaskiner AB, i Nykroppa i Värmland har investerat i nya maskiner och utrustning för att vara konkurrenskraftiga även i framtiden. Bland annat satsar man på drönartjänster. Foto: ann-louise larsson


Företaget drivs idag i fjärde generationen. Verksamheten startade i slutet av 1930-talet och idag är det bröderna Mattias och Tomas Hult som äger 45 procent vardera av bolaget samt deras pappa Tord som äger resterande tio procent. 

– Vi är i princip uppvuxna i företaget och generationsskiftet har pågått successivt under mer än tio års tid. Jag har varit ifrån och jobbat med annat under de senaste åtta åren, men nu kände vi att det var dags att jag kom in i bolaget på heltid, berättar Tomas Hult. 

Börjar med drönare

Det är också med hans dagliga närvaro i företaget som man tar ett helt nytt kliv – nämligen drönartjänster.

– Vi har investerat i drönare och en avancerad programvara för att kunna göra inmätningar och modeller och har redan förfrågningar på detta, berättar Tomas Hult. 

Att hålla maskinparken uppdaterad för att kunna dra nytta av den nya tekniken har varit viktigt. På de senaste 20 månaderna har företaget investerat närmare 13 miljoner i nya grävmaskiner, hjullastare och lastbilar. 

Hyr ut maskiner med förare

– Det var helt enkelt dags att byta ut en hel del maskiner för att kunna möta efterfrågan på marknaden, säger Tomas Hult. 

Att hyra ut maskiner med förare till större byggbolag är en viktig del av verksamheten, men man gör även en del egna mindre jobb. 

– Så långt det går arbetar vi här i närområdet men annars försöker vi hålla oss inom 30 mils radie, säger Tomas Hult. 

Tre nya på väg in i företaget

I dagsläget är man 14 anställda, men alldeles snart ska man bli 17 då tre nya är på väg in i företaget. 

– Vi har bland annat fått ett nytt transportkontrakt där vi kunnat anställa 2 nya förare och köpt 2 nya lastbilar, säger Tomas Hult. 

De senaste åren har företaget vuxit i stadig takt och förra året var man ett av drygt 700 företag i Sverige som utsågs till ”superföretag” där det ställs höga krav på bland annat tillväxt, vinst, avkastning och effektivitet. 

Vad är det då som gjort att det gått så bra? Tomas Hult svarar snabbt och enkelt:

– Hårt slit under lång tid. 

– Personalen vi har, som gör ett jättebra jobb, är en viktigt del i att det går så bra för företaget och också det faktum att vi funnits länge hjälper oss, tillägger Tomas. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste