Framgångssagan Tolago Infra vill fortsätta växa

Tolago Infra har inte funnits i fem år ens och omsätter redan omkring en kvarts miljard.  Med unika produkter och ett effektivt transportflöde har framgången inte låtit vänta på sig. 

 

Tony Winder startade Tolago Infra AB sommaren 2015 och framgången har inte låtit vänta på sig. Nu vill företaget stabilisera sig ett år för att sedan sikta på tillväxt inom byggsegmentet.Foto:ann-Louise larsson


– Vi har kommit in som ett alternativ till de större plastproducenterna och det har börjat väldigt bra, säger Tony Winder. 

Han startade Tolago Infra AB sommaren 2015 och hade från början tänkt ägna sig åt att sälja markbetäckningar, fiberdukar och ytavrinningsrännor. Men efter bara några månader blev verksamheten betydligt bredare än så.

– Jag fick ganska snabbt efter att jag startat igång frågan från den polska tillverkaren Kaczmarek om jag vill sälja deras produkter i Sverige. Jag hade haft kontakt under många år tidigare i mitt yrkesliv och visste att deras produkter håller en kvalitet som jag vill jobba med, säger Tony Winder. 
 

Huvudkontor och lager finns i Köping, men merparten av alla produkter levereras direkt från tillverkaren till kunden. 

Stärka positionen i sverige

Han har jobbat i över 30 år inom VA-branschen och kommer närmast från Terana. Kaczmarek har för avsikt att stärka sin position i Sverige och utveckla produkter som är anpassade för den marknad de ska säljas på. 

– De är väldigt lyhörda för vad vi har för önskemål på produkterna, säger Tony Winder.

– Responsen blev fantastisk! Vi har jobbat mycket med att hålla nere kostnaderna för att kunna hålla ett konkurrenskraftigt pris till våra kunder, bland annat genom att vi transporterar produkterna ”rör i rör” och försöker få med oss så mycket som möjligt i varje transport, säger Tony Winder. Mycket skickas också direkt från fabriken och ut till kunden.

Breddade med avlopp

– En del produkter försöker vi förstås att ha på lager här hos oss i Köping. Vi har fyra tält i dag och är på väg att sätta upp ett femte där vi kan lagerhålla material. Ungefär 25 procent av det vi säljer går via lagret i Köping. 

Redan under andra året valde Tolago att bredda sin verksamhet och även börja ta in produkter för enskilda avlopp. 

– Det är något som vi hela tiden jobbar på att fortsätta utveckla tillsammans med våra leverantörer. Bland annat har vi en lågbyggd lösning för dagvattenhantering som inte så många andra kan leverera, berättar Tony Winder.

Dagvattenhantering är något som intresserar allt fler privatpersoner efter förra sommarens extrema torka. 

Unik slamavskiljare

– Många ser fördelar av att kunna ta tillvara på sitt eget dagvatten och använda till bevattning. Där har vi produkter både till enskilda fastighetsägare men också lite större produkter för idrottsanläggningar och liknande. 

 Även olje- och slamavskiljare är en produkt som många efterfrågar idag. 

– En specialprodukt som vi är ensamma om är en slam­avskiljare med ett inbyggt lamellfilter som förhindrar igensättning. Det är en stor produkt i Europa, men inte så vanlig i Sverige än, berättar Tony Winder. 

En annan specialprodukt är ett segjärnslock som är tänkt att ersätta de tunga betonglocken och som är betydligare lättare att hantera. 

Satsa på byggsidan

– Det väger inte mer än tio kilo och är en egen konstruktion som vi tagit fram själva och konstruerar själva, berättar Tony Winder. 

Även vid anläggningen i Köping tillverkas en del specialprodukter på beställning. Här finns en extrudersvets och bland annat kan man få fram specialbrunnar utformade efter kundönskemål. 

Målet för Tolago Infra är att fortsätta utvecklas och växa över tid, men att ta det närmaste året till att återhämta och stabilisera sig lite efter de första årens kraftiga uppgångar. 

 – Vi tänker oss även att vi ska växa mer på byggsidan. Vi har ett flertal produkter, bland annat takbeklädnader som skulle kunna intressera byggsektorn. Även på vvs-sidan har vi ett växande sortiment. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste