Årets greenkeeper ser fram emot nya utmaningar i ny klubb

Efter att ha klarat ett unikt gräsbyte på alla greener på Hills Golf &  Sports Club har Markus Lilleberg utsetts till Årets greenkeeper 2018. Numera ser han fram emot nya utmaningar på Marks GK. 

 

Markus Lilleberg har nyligen fått utmärkelsen Årets greenkeeper 2019, framförallt för sina insatser vid ett omfattande gräsbyte på 12 000 kvadratmeter förra säsongen. Nu har han bytt arbetsplats till Marks GK och ser fram emot nya utmaningar. Foto: Ann-Louise Larsson


Markus Lilleberg började spela golf i 20 års-åldern och drömde ganska snabbt om ett yrkesliv inom sporten. 

– Min fru tyckte dock inte att jag hade pedagogisk fallenhet för att bli golftränare, som var min första tanke. Däremot var det hon som hittade en annons för en KY-utbildning till greenkeeper och det kändes helt rätt direkt, berättar Markus Lilleberg. 

Sedan februari i år är han greenkeeper på Marks GK, men det är framförallt för sitt arbete på Hills golfbana i Mölndal som han har fått utmärkelsen ”Årets greenkeeper 2018”. På Hills ledde han arbetet med ett stort gräsbyte på totalt 12 000 kvadratmeter, eller 235 ton, i samband med Europa-touren förra året. 

Stor utmaning

– Vi började den 2 oktober och var helt klara den 20 oktober. Det var ett intensivt arbete där jag mer eller mindre bodde på klubben under nästan två veckors tid, säger Markus Lilleberg. 

Gräset köptes in från Spanien och transporterades i kylbilar från Madrid upp till Mölndal. 

– Det tog två och en halv dag från det att gräset skars upp tills vi hade möjlighet att lägga ut det. Det var en stor utmaning att klara av jobbet och få gräset att ta sig men vi lyckades och redan efter tio dagar kunde vi klippa det, säger Markus Lilleberg. 

Lugnare tempo

Att man dessutom hade hela världens ögon på sig gjorde inte utmaningen mindre ansträngande. 

– Det fanns de som trodde att vi inte skulle klara det, men jag var övertygad om att det skulle gå och hade även stöttning från European Tour, säger Markus Lilleberg. 

När Entreprenadaktuellt träffar honom har han precis börjat sin anställning på Marks GK. Där är tempot lugnare och utmaningarna annorlunda, vilket var det som lockade Markus att ta jobbet. 

– Dels hade jag jobbat väldigt mycket,framförallt de sista två åren, och kände att min familj hade blivit lidande. Nu har jag både närmare till jobbet och ett annat tempo där jag kommer kunna vara hemma mer. Dessutom har Mark en bana med väldigt stor potential som jag ser fram emot att få börja jobba med, säger Markus Lilleberg.

Redo att gå vidare

 – Dessutom gillade jag upplägget på tjänsten jag fick här, där jag även sitter med i golfklubbens styrelse och är med och utvecklar hela klubben, inte bara banan, vilket kändes helt rätt för mig. Jag kände att jag hade nått dit jag ville på Hills och var redo att gå vidare mot nya utmaningar, tillägger Markus Lilleberg. 

På Marks GK finns en 18-håls bana, en 9-nio-hålsbana samt en tränings- och teknikbana på 6 hål. Klubben har ungefär 1 300 medlemmar och betydligt färre resurser än Hills. 

Rekryterat från skottland

– Det blir också en utmaning att hålla en hög standard med betydligt mindre budget och resurser. Vi är fyra helårsanställda och snart börjar tre säsongsanställda som jag rekryterat från Skottland. Det är extremt svårt att hitta rätt personal till de här jobben i Sverige och jag har tidigare jobbat med skotsk personal. Det här är något som hela branschen måste jobba för att höja statusen på de här jobben, säger Markus Lilleberg. 

En av de första uppgifterna som Markus tagit tag i är att upprätta en ”masterplan” för banans utveckling de närmaste åren. 

– Jag har vissa förändringar som jag vill göra, men ingenting av det är bestämt ännu. 

Blir det aktuellt med gräsbyte på greenerna även här? 

– Greenerna är gamla även här, så det kommer säkert behövs en upprustning men vi får se hur vi gör det. Förhoppningsvis kan vi så in nytt gräs här istället, säger Markus med ett leende. 

Något som han också uppskattar i sin nya roll är att få vara med mer ute på banan och jobba praktiskt. 

– På Hills blev det en hel del skrivbordsjobb, här måste jag vara med ute på banan mer med den organisation som vi har och det är något som jag ser fram emot. Jag trivs väldigt bra med att jobba utomhus och har känt en längtan efter det, tillägger han. 

I mitten av april ska det vara säsongspremiär på Marks GK och inför den är den bråda dagar. 

– Vi ska börja lufta greenerna nästa vecka hoppas jag, säger Markus när Entreprenadaktuellt träffar honom i slutet av mars. 

En av de grönaste i fjol

Golfbanorna i Mark klarade förra sommarens torka bättre än de flesta andra banor i området, så utsikterna för den kommande säsongen ser bra ut. 

– Det finns bra vattenresurser här och banan var faktiskt en av de grönaste i regionen förra sommaren. Jag ser fram emot att få öppna här. 

Prissumman på 10 000 kronor för utmärkelsen ska han lägga på en resa med familjen. 

– Jag vill tillägga att jag delar utmärkelsen med hela personalen på Hills. Jag har haft möjligheten att omge mig med väldigt duktiga medarbetare. Det är helt och hållet det som gjorde att vi lyckades så bra, säger Markus. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste