MASKINEXPO: KTS satsar på helt nytt segment

KTS och MaskinExpo har en lång historia ihop. Redan på 80-talet, när mässan hölls på Täby galoppbana, fanns KTS Maskiner med bland utställarna. I år satsar företaget på ett nytt segment och har Sverigepremiär i sin monter.

KTS Maskiner lanserar en för dem helt ny produkttyp på MaskinExpo - gripskopor till lastbilskranar. Foto: KTS

 

– Årets stora nyhet är gripskopor till lastbilskranar. Det är en helt ny produkt och ett nytt segment för oss. Vi är väldigt nyfikna på vad responsen kommer att bli, säger Arne Larsson, ägare av KTS Maskiner.

MaskinExpo blir första tillfället som de nya skoporna visas i Sverige. Bara några veckor tidigare har de visats på Bauma i Tyskland för allra första gången publikt.

Arne Larsson är andra generationen i KTS Maskiner i Kumla. 1992 tillverkade man det första egna redskapet och idag äger och driver man en egen fabrik i Litauen. 

– Vi har två prototyper framme som vi kommer visa på mässan och baserat på vad vi får för åsikter från mässpubliken kommer att vi ta fram ytterligare en storlek. Tanken är att vi ska börja med en 400-liters modell och sedan fylla på med en 290-liters och en 520-liters, berättar Arne Larsson.

Tanken med gripskopan är att lastbilschauffören ska kunna göra fler arbetsmoment själv, exempelvis vid trädplantering eller liknande.

KTS Maskiner tillverkar egna redskap till entreprenadmaskiner, traktorer och skogsmaskiner. Varje år satsas fem procent av vinsten på utveckling av nya produkter och det är inom entreprenad- och skogssortimentet som man lägger mest krut.

– Vi jobbar med produkter till lantbruket också, men där ser vi inte samma efterfrågningsökning och satsar därför inte lika mycket på produktutveckling där heller, förklarar Arne Larsson.

Han är andra generationen i företaget. KTS Maskiner, eller Kumla Traktor Service som det hette då, startade 1951 av Arnes papppa och sålde till en början maskiner från John Deere. Arne tog över företaget på 90-talet och har på senare tid sålt av maskinförsäljningen för att bara kunna fokusera på redskap och huggarvagnar. 1992 tillverkade KTS det allra första egna redskapet - en balgrip. Rundbalspressarna hade precis börjat göra intåg hos de svenska bönderna och efterfrågan på balgripar var stor. Arne reste runt i Europa och fick kontakt med en fabrik i Litauen som kunde tillverka gripar med hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris. På den vägen är det. Sedan 18 år tillbaka äger och driver KTS Maskiner en egen fabrik med 35 anställda i Litauen och har idag hundratals produkter i sin portfölj.

– Vi säljer våra produkter i 20 länder, främst i Europa men vi fick under förra året två importörer i USA, som har börjat väldigt bra, säger Arne Larsson.

De största produktgrupperna är sten- och rivningsgripar samt huggarvagnar.

– Energiklippar är en tämligen ny produkt för oss, men som har gått väldigt bra. Vi började tillverka dem i augusti förra året och har redan sålt dubbelt så många som vi hade förväntat oss.

Energiklipparna och flera av företagets gripar och andra redskap kommer också att finnas på MaskinExpo.  

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste