Volvo startar fälttester av ny hybrid

Volvo CE kommer nu att inleda fälttester av hybridmaskinen EC300E, som med bomsänkningsrörelsen laddar energilagrande ackumulatorer, som sedan används för att driva hydraulpumpen.

Volvo inleder nu fällttester av en hybridmaskin som lagrar energi i ackumulatorer då bommen sänks.. Foto: Volvo

Till skillnad från andra system som fångar upp svängningsenergin från en grävmaskins överbyggnad för att ge motorn elektrisk assistans, så skördar Volvos nytänkande hydraulhybrid ’fri’ energi som genereras av nedåtrörelsen hos grävmaskinens bom och använder den för att ladda hydraulsystemet. Bomrörelserna laddar 20-liters hydraulackumulatorer, som sedan levererar energi för att driva hydraulhjälpmotorer som hjälper till att driva hydraulpumpen. Styrförmåga och prestanda är samma som för vanliga EC300E, inklusive möjligheten att arbeta i ECO-läge och hybridläge samtidigt.

Med hybridlösningen minskar motorbelastningen och ger mellan 10–12 procents  lägre bränsleförbrukning - utan några prestandaförluster. Vid användning i schaktapplikationer (särskild sådana med svängning i 90 grader) kan den här enkla metoden ha betalt sig själv inom drygt ett år, enligt uppgifter från Volvo CE. Maskinen har samma styrförmåga och prestanda som motsvarande konventionella maskin, och upp till 17 procent bättre bränsleeffektivitet beroende på applikation.

EC300E Hybrid genomgår för närvarande fälttester ute hos kunder, för att tekniken ska kunna valideras under verkliga förhållanden. Den finns alltså inte ute på marknaden ännu.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste