Världsunik bygghjälm som förebygger hjärnskador lanseras

Idag visade företaget Guardio för första gången upp en världsunik bygghjälm, som bygger på så kallad MIPS-teknik, utvecklad för att förebygga hjärnskador vid fall eller slag mot huvudet.

Guardio lanserar nu världens första arbetshjälm med MIPS-skydd, som ger extra skydd mot hjärnskador vid fall eller slag mot huvudet. Foto: Guardio

MIPS-tekniken är framtagen av forskare på KTH och Karolinska insitutetet och ger ett helt nytt typ av skydd mot hjärnskador än vad befintliga hjälmar på marknaden gör. Enkelt förklarat har man kopierat kroppens egen uppbyggnad av skallben, hjärna och cerebrospinalvätska som finns mellan hjärnan och skallbenet. Vätskan fungerar stötdämpande och minskar hjärnans rotation vid slaget, vilket minskar risken för hjärnskador. På samma sätt fungerar MIPS, Multi-directional Impact Protection System, som är ett glidlager inuti hjälmen som kan röra sig oberoende av hjälmens skal och utan att påverka hjälmens övriga funktioner. Med MIPS-lågfriktionsskiktet möjliggörs en relativrörlse mellan hjälm och huvud på 10–15 millimeter i alla riktningar, vilket minskar rotationsrörelsen på hjärnan. Rotationsrörelser är det som hjärnan är känsligast för och som orsakar störst skador på hjärnan. 

MIPS-tekniken började utvecklas för 22 år sedan, 1995, och finns idag ibland mc-hjälmar och vintersporthjälmar. Nu tar man det första steget in i bygg- och anläggningsbranschen med en specialutvecklad arbetshjälm med MIPS-teknik. 

– Hjälmen vi har tagit fram är av klättermodell men med ett bygggodkänt spänne. Komfort har varit viktigt för oss och vi är väldigt nöjda med att kunna presentera en lätt, bekväm och toppmodern hjälm med god ventliation med nät i kevlar för ökat penetrationsskydd och med MIPS-skyddet, säger Nawar Tomas, vd på Guardio, som om ett par veckor släpper hjälmen till beställning. 

–  Den 21 maj går det att börja beställa, och leverans sker sedan i månadsskiftet. Prismässigt kommer vi att ligga ungefär som de andra hjälmtillverkarna på marknaden, trots att vi kan erbjuda en helt ny typ av produkt, säger Nawar Toma. 

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste