Samma regler för lärlingsanställning som övrig personal

Lärlingar ska anställas på samma sätt som övriga medarbetare, med provanställning i sex månader och därefter tillsvidareanställning. Detta enligt ett nytt avtal mellan Maskinentreprenörerna, Byggnads, Seko och Sveriges Byggindustrier. 

Det nya avtalet omfattar elever som avslutar sin utbildning på gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram från och med 2021.

– Lärling anställs nu på samma sätt som övriga medarbetare, det vill säga med möjlighet till provanställning under 6 månader, därefter tillsvidareanställning, säger Mathias Fors, förhandlingschef på Maskinentreprenörerna, i ett pressmeddelande. 

Med det nya yrkesutbildningsavtalet vill parterna underlätta nyanställningar. Tydligare kvalitetssäkring av grundutbildningen och stärkt anställningsskydd för lärlingar är några av nyheterna. 

Hampe Mobärg, vd, Maskinentreprenörerna. 

– Det nya avtalet förenklar för företag som anställer maskinförarlärlingar. Enklare regler kring lärlingsanställningar har varit efterfrågat av våra medlemsföretag. Nu gäller samma regler för anställning av lärling som för övriga medarbetare, till exempel ges möjligheten att provanställa under sex månader. Vi hoppas det ska öka antalet maskinförarlärlingar i företagen, säger Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna.

Yrkesutbildningsavtalet lägger grunden för den yrkesutbildning som sker i gymnasieskolan, i yrkesutbildning för vuxna och i branschens egen lärlingsutbildning i företag. Det nya avtalet säkerställer att alla utbildningsvägar ställs under samma kvalitetskrav.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste