MASKINEXPO:Är du Sveriges smartaste grävare?

Det är inte bara Sveriges bästa grävare som ska utses på MaskinExpo. Branschinitiativet Grävallvar har bestämt sig för att utse Sveriges smartaste grävare.

Grävskador på nedgrävd infrastruktur är ett stort problem för nätägare. De innebär också avbrott i viktiga samhällsfunktioner och är inte minst en risk för gräventreprenörerna. Grävallvar är ett oberoende branschinitiativ som verkar för att minska grävskador. På MaskinExpo lanserar Grävallvar Kunskapsbanken och utser Sveriges smartaste grävare.

I Kunskapsbanken kan gräventreprenörer hitta viktig information om hur grävskador kan undvikas.

– I hälften av fallen där ledningar skadas av en grävskopa saknas ledningsanvisning, det vill säga den dokumentation som anger var ledningar ligger, säger Roger Lundgren som är ansvarig och samordnare för Grävallvar.

Sammantaget kostar grävskador 400 miljoner kronor om året, varav 300 miljoner är kostnaden för gräventreprenörerna i form av skadestånd. Dessutom tillkommer kostnader för stillestånd, försenade projekt med mera.

Kunskapsbanken lanseras med en tävling där vinnaren får titeln Sveriges smartaste grävare och får byta ut grävmaskinen mot en Ferrari för en dag.

 

 

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste