Söderberg & Haaks nye vd ser möjligheter inom entreprenad

Jonas Jaenecke, tidigare vd på Delvator, har efter en tids uppehåll återvänt till entreprenadbranschen, nu som vd för Söderberg & Haak. 
– Jag ser möjligheter för oss att växa och utvecklas framförallt på entreprenadsidan, säger han. 

 

Jonas Jaenecke är vd för Söderberg & Haak sedan en tid tillbaka och ser fram emot att få fortsätta utveckla Komatsu som varumärke på den svenska marknaden. Foto: ann-Louise Larsson


Att tacka ja till jobbet som vd för Söderberg & Haak var självklart för Jonas Jaenecke som under de senaste åren arbetat på ett företag inom miljöteknik. 

– Det var ett lätt beslut, jag saknade entreprenadbranschen, stimulansen och många av personligheterna som finns i den här branschen, säger Jonas Jaenecke när Entreprenadaktuellt möter honom för en pratstund på världens största maskinmässa Bauma i april i år. 

Utveckla komatsu

Han är här tillsammans med kollegor från Söderberg & Haak för att möta de svenska besökarna i Komatsus monter. 

– Min målsättning är att vi ska utvecklas framförallt på entreprenadsidan och där jag ser bland annat att vi behöver arbeta mer med såväl för- som eftermarknaden för att fortsätta bygga upp Komatsu som varumärke på den svenska marknaden. Det finns en stor potential att bygga vidare på, säger Jonas Jaenecke. 

Gynnsamt även  i år

– Vi har en utmaning i att utveckla eftermarknaden till att bli ännu bättre. Just nu jobbar vi med att bygga upp tre kompentenscentran inom entreprenad i Sverige; i Staffanstorp, Kungälv och Rosersberg, säger Jonas Jaenecke. 

Efter ett all-time-high-resultat för svensk maskinförsäljning förra året ser även 2019 ut att bli ett gynnsamt år för landets maskinhandlare och inte minst för Söderberg & Haak. 

– Vi ligger redan nu en bit före förra årets försäljning. Bandgrävarna har gått väldigt bra och vi har även fått bra respons på våra bandschaktare, vilket är roligt eftersom det är en väldigt nischad produkt, säger Jonas Jaenecke. 

I hans uppdrag ingår även att leda verksamheten inom lantbruk på Söderberg & Haak, vilket är ett nytt område för Jonas Jaenecke. 

– I mitt uppdrag ingår att se över organisationen inom både lantbruk och entreprenad. Som jag ser det behöver vi inte ha organisationer som är uppbyggda på samma sätt för de olika delarna, men det återstår för mig att sätta mig in i branschen och se vad som behöver utvecklas, fortsätter han.

Att framförallt lantbrukssidan står inför förändringar är dock ingen hemlighet. Enligt Söderberg & Haak råder det en överetablering av maskinleverantörer inom lantbruk i kombination med att många lantbrukare har en utmanande lönsamhet, vilket kommer kräva förändringar även för Söderberg & Haak som på några år gått från vinst till förlust. 

– Vi måste förhålla oss till detta faktum och göra de anpassningar som krävs. Den genomlysning av verksamheten som skett, visar att det är fullt möjligt att vända utvecklingen, säger Jonas Jaenecke. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste