använd ej" /> Första projektet med ny schaktfri metod - Entreprenadaktuellt

Första projektet med ny schaktfri metod

Under våren har NCC infört en ny schaktfri metod för att förnya vattenledningar. Metoden går ut på att ett ihopvikt glasfiberarmerat foder dras in genom den gamla ledningen, blåses upp med tryckluft och härdas med UV-ljus. 
– Vi får ett nytt rör inuti det gamla utan att behöva gå ner i dimension, förklarar Henrik Strömbäck, projektchef på NCC. 

 

Henrik Strömbäck, projektchef på NCC, tror att fler kommuner kommer vara intresserade av den nya schaktfria metoden. 


Metoden används flitigt utomlands och har fördelar främst när det kommer till större ledningsdimensioner och på sträckor där man vill minimera öppna schakter. 

– Metoden som sådan har vi arbetat med länge inom avlopp även i Sverige, men det är första gången som vi gör det här på en dricksvattenledning, förutom ett test som vi gjorde i Botkyrka för två år sedan. Det är en ny produkt som tillverkaren tagit fram som klarar kraven för att användas till livsmedel. I stort är det samma produkt som används på avloppssidan men man har lagt till en tunn film på insidan, liknande den som finns på insidan av mjölkpaketen som förhindrar att bakterier kan ta sig in, förklarar Henrik Strömbäck. 

NCC har infört en ny schaktfri metod som går ut på att ett ihopviktglasfiberarmerat foder dras in genom den gamla ledningen, blåses upp med tryckluft och härdas med UV-ljus. 

Blir självbärande ledning

Ledningen tillverkas av glasfiberarmering och när den kommer är den mjuk och ligger ihopvikt i dubbla lager. När man dragit in den i den gamla ledningen blåser man upp ledningen med tryckluft och härdar sedan med UV-ljus. När ledningen härdats är den stenhård och utgör en självbärande ledning i sig.

– Det skulle även gå att härda med ånga eller varmvatten, men med UV-ljus kan vi styra härdningen exakt, det är svårare med någon av de andra metoderna, säger Henrik Strömbäck. 

Sträckan som NCC gjort tillsammans med Norrvatten ligger i Solna och är ungefär 250 meter lång. 

– Att dra in själva fodret i ledningen tog inte mer än 22 minuter, härdningen tog fem timmar, berättar han. När Entreprenadaktuellt hälsar på har härdningen blivit färdig natten innan och man håller just nu på att montera förseglingar som ska anslutas mot befintliga stålrör. Därefter ska ledningen spolas igenom och en vecka senare ska kemiska och mikrobiologiska prover tas. 

Den befintliga ledningen är en 600-millimeters stål­ledning från 1957 som under flera år haft problem med läckor. Det första man gjorde innan man började reliningen var att skrapa bort den bitumenbeläggning som fanns på insidan av röret som skydd mot korrosion. 
 

Att hantera dricksvattenledningar innebär bland annat att personalen måste bära skyddskläder så att inga bakterier ska kunna komma in i ledningen. 

Kan behålla dimensionen

– Genom att den försvinner och ersätts av vårt foder istället håller den nya ledningen exakt samma dimension som tidigare. Det var ett krav från beställaren och en av anledningarna till att man valde att prova just den här metoden, säger Henrik Strömbäck som tror på den nya metoden i Sverige. 

– Får vi godkänt på alla provresultateten tror jag att det kommer bli fler kommuner som vill testa den här metoden, framförallt de som har större dimensioner på sina ledningar, det är där som den här metoden ger störst fördelar, säger Henrik Strömbäck. 

 

Så här ser fodret ut när det härdats med UV-ljus. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste