Från hobbykörning till aktiebolag

I 20-års åldern köpte han sin första grävmaskin för hobbybruk, för 18 år sedan startade Andreas Granlund enskild firma och idag driver han Granlunds grävmaskiner AB i Flen med 45 anställda och 114 miljoner i omsättning. 

 

För 18 år sedan startade Andreas Granlund enskild firma - idag driver han  ett aktiebolag som omsätter 114 miljoner och har 45 anställda. Foto: ann-louise larsson


Intresset för maskiner har han haft sedan ungdomen, i 20-års åldern köpte han sin första grävmaskin – dock enbart för hobbykörning – under tiden han var anställd som maskinförare på ett dykeriföretag i Kalmar. 

2001 bestämde han sig för att prova på livet som egen företagare och startade då en enskild firma och köpte sin första grävmaskin för professionell användning. 

–  Jag har alltid tyckt det varit kul med företagande och ekonomi och hade idéer om hur jag vill ha det om jag startade något eget. Min bror, som är ekonom, fick ge mig en snabbgenomgång i företagsekonomi, sedan var det bara att köra på, säger Andreas Granlund, som tar emot vid företagets lokaler på Öjabyns industriområde i Flen. Här finns kontor och verkstad och just nu håller man på med en utbyggnad som ska bli både verkstad och förrådsutrymmen. 
 

All service på maskiner och lastbilar sköter företagets tre mekaniker. Just nu har en hel del tid lagts på däcksskiften. 

Inga stillestånd

– Vi sköter all service och reparationer på maskiner och lastbilar själva. Jag har tre egna mekaniker anställda och tack vare det har vi nästan inga stillestånd alls, trots att vi har 35 maskiner och 10 lastbilar, berättar Andreas Granlund. 

Verkstaden har Andreas Granlund och hans anställda byggt upp själva från en brandskadad traversgård som man fått i uppgift att riva, där stommen kunde bevaras och flyttas till den egna tomten i Flen. 
 

Verkstaden håller på att byggas ut och efter sommaren hoppas Andreas Granlund kunna ta den nya delen i bruk. 

Bygger ut i flen

– Nu bygger vi ut verkstaden och gör en ny uppställningsyta samt förråd som jag hoppas att vi ska vara klara med efter sommaren, berättar Andreas Granlund. 

2008 ombildades företaget till aktiebolag och året därpå anställdes den första administrativa personalen. 

– Fram till dess hade jag skött precis allt i företaget, samtidigt som jag var med ute och körde maskin på heltid. Numera har jag anställd inom administration som sköter allt utom faktureringen som jag fortfarande gör själv, berättar Andreas Granlund och berättar att hans yrkesroll har förändrats mycket under de senaste tio åren. 

– Visst kan jag sakna att vara med ute och köra ibland och det händer att jag rycker in någon gång ibland när det behövs. Fortfarande går jag i arbetskläder, fast jag mestadels sitter inne på kontoret, jag kan inte riktigt släppa det, fortsätter han. 

Numera är företaget till största delen nischat mot bergshantering och har ett tiotal grävmaskiner på 30-40 ton som används bland annat till skuthantering och utlastning i bergtäkter inom hela mellansverige. 

Nischad inom berg

– 2010 köpte jag en industritomt här i Flen där vi hade möjlighet att ta ut ”entreprenadberg”. Samtidigt som vi skapade möjligheter till etablering på en industritomt kunde vi även tillgodose den efterfrågan på berg som fanns lokalt i Flen, eftersom det saknas en bergtäkt i kommunen, säger Andreas Granlund och berättar att det var på den vägen man nischade in sig just inom berghantering. 

När han sålde tomten 2015 hade han ett antal maskiner som behövde sysselsättning och hamnade då på olika bergtäkter runt om i hela mellansverige – och där är man fortfarande kvar med en betydande del av verksamheten. 

– Vi har även ram-avtal med Flens kommun bland annat avseende allt deras markarbete, så som att bygga gång- och cykelvägar, lekplatser och även röja snö, säger Andreas Granlund. 

Lära upp på plats

Precis som för många andra företag i branschen är Andreas Granlunds största utmaning att hitta rätt folk att anställa och flera av de som idag jobbar som förare i företaget har Andreas lärt upp på plats och några av dem kommer från helt andra yrken. 

– Jag har ett bra samarbete med beställarna som har förståelse när det en kommer en ny kille som ska lära sig. Hittills har jag haft väldig tur med rekryteringarna jag har gjort, det är mycket tack vare dem som företaget har kunnat växa så mycket, berättar Andreas. 

Från 2015 har man vuxit från en årlig omsättning på omkring 20 miljoner och 10-12 anställda till 114 miljoner i omsättning och 45 anställda förra året. 

– Det har aldrig varit min målsättning att växa ”bara för växandets skull”. Nu har vi vuxit tillsammans med våra beställare och det har varit en lyckosam väg att gå. Jag har inte känt av några tendenser till lågkonjunktur än så länge. Vi kommer kanske inte att öka lika mycket som ifjol, men vi kommer att hålla oss på ungefär samma nivå, fortsätter Andreas Granlund, som nyligen har utsetts till ”Årets företagare” i Flens kommun. 

- Det kom som en total överraskning att jag skulle få den utmärkelsen, det var inte alls väntat. Jag är glad, det är ett kvitto på det arbete man lägger ner, säger han. 

 

Årets företagare i Flen, juryns motivering:

”Andreas har genom idogt arbete utökat sitt företag, såväl intäkter som arbetstillfällen. Företaget har utökat omsättning och vinst 2018 trots stora investeringar i verksamheten. Andreas sociala engagemang spelar också en viktig roll i detta utmärkande där hans intresse för Flens utveckling står i spetsen”.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste