Hett med hetvatten

Redan innan Daniel Hördegård hade beställt sin första maskin hade han fått kontrakt med Värnamo kommun. Nu äger han två stycken redskapsbärare från Multihog utrustade för att bekämpa ogräs med hetvatten – och han tror att det kan bli aktuellt med en tredje maskin inom något år. 

 

Under första verksamhetsåret investerade Hördegårds Entreprenad i två redskapsbärare från Multihog med Heatweed-utrustning för skonsam ogräsbekämpning. Foto:ann-louise larsson


I slutet av 2016 startade Daniel Hördegård sitt entreprenadföretag Hördegårds Entreprenad i Vetlanda. Genom en kompis fick han höra talas om ogräsbekämpning med hetvatten, men var till en början skeptisk. 

– Sedan åkte jag till Jönköping och tittade på maskinen hos återförsäljaren och då såg jag vilken potential det fanns i det här och bestämde mig för att satsa innan någon annan gjorde det, berättar Daniel Hördegård. 
 

Daniel Hördegård jobbar hårt med att bekämpa ogräs med hett vatten. 

Kontrakt i värnamo

Redan innan han beställt den första maskinen fick han kontrakt med Värnamo kommun och där jobbar nu en av maskinerna för fullt för att bekämpa ogräs på i stort sett alla offentliga ytor. 

– Efter tre månader hade jag sålt ut alla timmar på den första maskinen och det var bara att investera i en till, berättar Daniel Hördegård. 

Idag arbetar företaget i tio kommuner i Småland, Blekinge, Halland och Skåne och efterfrågan ökar, även om det ibland tar lite tid i de kommunala ”långbänkarna”. 

Bara hett vatten

– Miljömässigt finns det ingenting som slår den här tekniken. Det enda vi använder är hett vatten och dessutom sprutar vi bara där det finns ogräs och ingen annanstans, vilket också är unikt för Heatweed, förklarar Daniel Hördegård. 

Att investera i två maskiner á 3 miljoner kronor krävde en hel del privata tillgångar för Daniel och hans kompanjon som tidigt kom in som delägare i företaget. 

– Banken kände inte till de här maskinerna och eftersom vi inte hade något bokslut att presentera när vi skulle köpa den andra maskinen var det svårt att få dem att godkänna ett lån. Handpenningen på en halv miljon fick vi lägga själva, berättar Daniel Hördegård. 

Köpte upp företag

För drygt ett år sedan gjorde företaget sin nästa stora investering – man köpte upp ett företag som tillverkar produkter i glasfiber. 

– Från början var det lokalerna vi ville åt men nu är företaget ett bra komplement eftersom vi bara kan köra ogräsbekämpning 6-7 månader om året, berättar Daniel Hördegård. 

Hoppas köpa en till

Just nu jobbar han heltid i plastfabriken och sedan ytterligare ett arbetspass i maskinen. 

– Maskinerna behöver gå 12-15 timmar om dygnet för att vi ska få ekonomi i det, dessutom har det fördelar att kunna köra ytor som skolgårdar när verksamheterna är stängda, säger Daniel Hördegård. 

Förutom Daniel och hans kompanjon, som turas om att köra den ena maskinen, hyr man i nuläget in två förare som turas om att köra den andra maskinen. 

– Min förhoppning är att vi inom det närmaste året ska kunna investera i ytterligare en maskin och sedan på lite sikt i ytterligare ett par så att vi om några år har 5-7 maskiner av det här slaget. I dagsläget finns det 12 sådana här maskiner i hela Sverige, berättar Daniel Hördegård, som nyligen utsetts till ”Årets nyföretagare” i Vetlanda kommun. 

– Jag har aldrig ångrat att jag sa upp mig och drog igång det här, även om det är mycket jobb så tycker jag att det är väldigt kul, tillägger han. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste