Jättelyft för Helsingsborgs vattenförsörjning

I början av juni började man lyfta delar av den ring som kommer att utgöra högvattenreservoaren på Helsingborgs nya vattentorn på plats. Lyften av de vardera 325 ton tunga betongdelarna utförs av två speciallyftkranar.

Två specialkranar utför de spektakulära lyften av betongdelar till högreservoaren på Helsingborgs nya vattentorn. Foto: NSVA

– Att få upp delarna, eller monoliterna som vi kallar dem, till ringen är förstås en milstolpe i projektet. Det ligger mycket arbete bakom. Kranarna vi använder har enorm kapacitet. Den ena kan lyfta upp till 600 ton, den andra upp till 750 ton. Teoretiskt hade det alltså räckt med en kran, men vi använder två för att skapa bättre balans och på så sätt säkra att vi har den precision som krävs när monoliterna ska placeras alldeles intill varandra, säger NCC:s platschef Per-Erik Petersson.

Vattentornets högreservoar kommer att rymma 7 000 kubikmeter vatten och totalt kommer cirka 20 000 kubikmeter att strömma genom reservoarerna varje dygn. Bassängens runda, utsträckta form medför flera fördelar.

– I ett vanligt vattentorn fylls bassängen lodrätt. Här har det i stället formen av en akvedukt, vilket gör att vattnet rör sig i sidled. Vi har haft experter inkopplade som menar att det gör att vi kan tillhandahålla bättre vattenkvalitet än det som förvaras i en traditionell tank, säger Jonas Malmgren, projektledare på NSVA.

Byggandet av vattentornet är inte minst ett enormt betongprojekt. På lite mer än ett år gjuts cirka 15 000 kubikmeter betong och mängden armeringsstål som används uppgår till cirka 1 700 ton.

– Vi började gjuta grunden för ett år sedan och i september kommer vi ha gjutit det mesta av betongen. Vi gjuter cirka 1 000 kubikmeter i månaden och använder en så kallad klätterform när vi bygger tornet som lyfts hydrauliskt istället för att lyfta det med hjälp av kran. Vad jag vet har den byggmetoden inte använts i Skåne sedan vi byggde Turning Torso i Malmö, fortsätter Per-Erik Petersson.

Under nästa år ska vattentornet stå klart.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste