Volvos hyllning till hårdrocken

Som huvudsponsor till Sweden Rock Festival är det självklart att Volvo Lastvagnar ska finnas på plats med en bil som andas heavy metal. I år är det en Volvo FH16 750 krok- och kranbil med en grafisk design baserad på rytmen och ljudet från en D16-motor som finns för alla festivalbesökare att beskåda. 

Volvo lastvagnars specialutformade lastbil "The sound of swedish metal" på Sweden Rock 2019. Foto: Daniel Moqvist.

– Vi spelade in motorn när den går på tomgång och när den går på högvarv. Vi tog också fram ljuden från turbochargern och luftinsuget, för att ta några exempel. I datorn förvandlade vi sedan ljudvågorna till visuell grafik, som ligger till grund för strajpen, säger Nigel Atterbury, grafisk designer vid Volvo Lastvagnar.

De inspelade motorljuden har också använts för att skapa ett musikstycke, som kommer att spelas upp i lastbilshytten under festivalen.

– Det var vår ljuddesigner Fredrik Folkestad kom på idén, och resultatet blev en riktigt tung ”anthem”, en hyllninglåt till FH16 och svensk hårdrockskultur, fortsätter Nigel Atterbury.

För ett år sedan presenterade Volvo Lastvagnar en lastbil som designats tillsammans med Björn Gelotte från bandet In Flames. Lastbilen fick namnet ”Swedish Metal”. Årets festivallastbil går under namnet ”The Sound of Swedish Metal” – en blinkning både till föregångaren, Volvos tunga industriarv och svensk hårdrock.

– Det var en helt ny upplevelse att arbeta med att ta fram något som är direkt kopplat till ljud. Slutresultatet är helt grymt. Jag hade fjärilar i magen under hela projektet. Responsen har varit väldigt positiv. Folk höjer på ögonbrynen och gillar det de ser – och hör, säger Nigel Atterbury.
 

Fakta: The Sound of Swedish Metal

Volvo FH16 750 8x4 krok- ock kranbil
Växellåda I-Shift med krypväxlar
Volvo Dynamic Steering med Personliga Inställningar och Fjärrstyrning
Luftfjädrad fram och bak
Globetrotterhytt
Tjänstevikt 19 280 kg, totalvikt 70 000 kg
Påbyggd av AM Hydralteknik AB med Palfinger krok T20 & Palfinger kran PK27002A SH

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste