Smart snöröjning får innovationspris

Svevia använder öppen data på ett smart sätt för att kunna skräddarsy snöröjning och halkbekämpning. För detta har de nu fått priset ”Årets innovation” av Svenska byggbranschens utvecklingsfond.

Svevia utynttjar öppen data på ett smart sätt för att kunna skräddarsy snöröjningsinsatserna. 
Andreas Bäckström, projektledare på Svevia, tog nyligen emot innovationspriset. 

Det Svevia har gjort är att kombinera data från Trafikverkets vägväderstationer med väderprognoser från till exempel SMHI och realtidsdata från uppkopplade privatbilar. Utifrån denna data får de fram prognoser för väglaget som generar skräddarsydda rutter för vinterväghållningen.

– Vi har gått från att köra förutbestämda rutter till att köra skräddarsydda rutter, det vill säga att vi sätter in våra resurser där de bäst behövs, säger Andreas Bäckström, projektledare på Svevia för projektet ”Prognosstyrd dynamisk vintervägdrift”, som fick utmärkelsen Årets innovation 2018.

Vinsterna med detta är många. Det handlar både om ekonomiska incitament och om mjukare värden som miljö och arbetsmiljö, enligt Andreas Bäckström. Körtiden och saltmängden minskar med cirka 15-25 procent – vilket både sänker kostnaderna och gagnar miljön.

– Den allra största vinsten är kanske ändå att arbetsmiljön för våra driftledare blir bättre. De har en ensam roll som kräver stor erfarenhet. Nu får de stöd i svåra beslut som ska fattas i stressiga situationer.

I projektet har Svevia utnyttjat friktionsdata från vanliga moderna bilar på vägarna.

– Friktionsdatan fungerar som en sorts egenkontroll och uppföljning. Där får vi svar på hur bra prognoserna var och om saltmängden var lagom.

Svevia är inte ensamma i projektet; B&M-systemutveckling har utvecklat systemet för den automatiska ruttoptimeringen och Trafikverket har bidragit till finansieringen av projektet. Andra samarbetspartners är till exempel Statens väg- och transportforskningsinstitut, Svenska byggbranschens utvecklingsfond, Nordiskt vägforum, Trafikverket och Vinnova.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste