Holms sopar för Vätterncyklisternas säkerhet

För andra året i rad sopar nu Holms Vätternrundans 300 kilometer. Sopvalsen som används kommer att rotera hela 144 000 varv på sin färd för att göra Vätternrundan säkrare för alla cyklister! 

En hjullastare från Volvo utrustad med en sopvals från Holms kommer att sopa de 30 milen runt Vättern för att öka säkerheten för Vätternrundans cyklister. Hela 144 000 varv kommer sopvalsen att rotera och efteråt ska borstslitaget utvärderas och ligga till grund för produktutveckling. Foto: Holms

Första året Vätternrundan sopades användes endast sopvalsen där sopning behövdes, då oftast vid anslutande grusvägar, nedfallna grenar och vid loppets depåer.  Detta år kommer sopvalsen vara i kontinuerlig drift vilket innebär att sopvalsens borstar kommer ha markkontakt under hela loppet. Sopvalsen kommer endast höjas när det finns en säkerhetsrisk som exempelvis stenskott på personer eller bilar.

Sopningen görs för att belysa Holms unika avbalanseringssystem som innebär att sopvalsen följer markens ojämnheter och alltid ger korrekt marktryck utan justeringar från föraren. Loppet genomförs med en Volvo hjullastare från Swecon och beräknas ta mellan 15-20 timmar. Efter loppet kommer borstslitaget utvärderas och användas för fortsatt produktutveckling.

– För oss är sopresultatet och kunskap om hur borsten slits av högsta vikt. Vårt avbalanseringssystem säkerställer minimalt borstslitage och ett utmärkt sopresultat, säger Ulf Österberg, utvecklingschef på Holms Industri.

Sopvalsen som används har en unikt vriden borstkärna som använder borstkassetter istället för borstringar som är den vanliga borsttypen. Denna typ av sopvals heter ”Swish” och togs fram för att minimera borstslitaget samt minska tiden för borstbytet.

– Vid sopning innebär varje förlorad minut många kronor i förlorad arbetsinkomst för våra kunder. Därför har vi tagit fram Swish. Det ska vara enkelt att byta borst, säger Manne Sjöberg, marketing manager på Holms Industri.

– Holms sponsring av Vätternrundan blev lite klyschigt en ”perfect match”. Holms vision är att bygga redskap som håller vägar och städer säkra och Vätternrundan vill låta sina 30 000 cyklister genomföra sitt lopp fritt från grus och grenar. För oss är det ett hedersuppdrag att genomföra denna nästintill omöjliga uppgift, att sopa 300 kilometer väg, säger Carl Gindahl, vd på Holms Industri, i ett pressmeddelande. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Digitalt, självkörande och klimatsmart – så tror Bomag om framtiden

Under två dagar har Bomag bjudit in kunder och press till ”Innovations Days” vid fabriken och huvudkontoret i Boppard, en timmas bilresa norrut från Frankfurt. Den röda tråden genom dagarna har varit de tre ledorden; digitalisering, automatisering och minskade utsläpp. Bland annat har den självkörande välten Robomag  BW154 visats, som man kunnat se för första gången på Bauma tidigare i år.

 

Kommentera