Marcus byter fiberjobb mot hårdrocksfestival

På scenen står världsstjärnor som Kiss, ZZ Top, Slayer, Def Leppard och Tenacious D. Bakom kulisserna på Sweden Rock hittar vi maskinföraren Marcus Nilsson som varje år lägger ett par intensiva veckor på att delta i uppbyggnadsarbetet av festivalen. 

 

Marcus Nilsson är en av en handfull maskinförare som deltagit i uppbyggnaden av Sweden Rock Festival. Han kör en L90H och har haft mycket arbete när scenerna skulle byggas och finns behjälplig med att bland annat bära fram utrustning till scenerna under festivaldagarna.Foto: Daniel Moqvist


Som festivalbesökare kanske man inte tänker på hur mycket arbete som ligger bakom en festival i Sweden Rocks storlek med tre stora scener och drygt 40 000 besökare. Närmare 7 000 personer har varit engagerade före, under och efter festivalen med allt från att bygga upp scener, toaletter, matområde till att ta emot besökare, jobba i barer, sköta parkeringar eller bära fram rätt utrustning till rätt artist. Förra året inleddes ett samarbete mellan festivalen och Swecon, som innebär att Swecon ställer ett 15-tal maskiner som behövs för uppbyggnad och rivning av festival samt som servicemaskiner under festivaldagarna till förfogande. En av dem som kört en av maskinerna är Marcus Nilsson. Han har varit med sedan festivalen startade på 90-talet och bor i närheten. Till vardags kör han en Lännen grävlastare på diverse anläggningsjobb, men byter gärna denna mot en L90H under några intensiva veckor i juni varje år. 

Marcus Nilsson trivs bra i sin L90H, som Swecon tillhandahåller under festivalen. – Tidigare körde vi med egna maskiner, men det här är mycket smidigare och mer driftsäkert, säger han. 
Foto: DANIEL MOQVIST

Blivit tradition

– Vi är några stycken som har varit med väldigt länge och det har blivit en tradition att vi träffas här varje år. Det är nästan det som jag ser fram emot mest att träffa alla i gänget här,  berättar Marcus när vi träffar honom under en festivaldagarna. Just när festivalen pågår har han det ganska lugnt, även om arbetsdagarna är långa. 

– Jag kom här ifrån klockan 3 i natt och var här igen klockan 7 imorse. Under festivalen är mitt jobb bland annat att finnas till hands om det skulle behövas en maskin till någonting ute på området samt att hjälpa till att bära fram utrustning till scenerna. Vissa artister har väldigt mycket utrustning och stora krav på hur allting ska vara. När Kiss skulle spela på fredag kväll så var vår uppgift att stå redo med tre lastmaskiner klockan 17 när de anlände med sitt team exempelvis, berättar Marcus Nilsson. 

– I natt fick vi riva och bygga upp mixertornet på nytt vid festivalscenen, eftersom Kiss hade vissa krav som de inte tyckte var uppfyllda så som det var från början, tillägger Marcus.

Mycket förberedelser

Numera ser han dock inte så mycket av artisterna, tidigare var det vanligare att artisterna rörde sig på samma yta som personalen men nu har man separata ingångar och områden för personal och artister. 

Arbetet med att bygga upp Sweden Rock Festival börjar drygt en månad innan festivalen äger rum, men Marcus kommer in ungefär en vecka innan. 

– Då är det mycket arbete för oss som kör maskinerna när man ska bygga upp scenerna. Sedan har vi en hel del att göra dagarna efter festivalen också. Jag jobbar bara dygnet efter att festivalen slutat men det pågår arbete här i en månad innan området är helt rent, berättar Marcus. 

Han är glad åt maskinsamarbetet med Volvo och tycker att det underlättar arbetet mycket. 

– För ett antal år sedan fick vi som arbetade här köra med våra egna maskiner. Det är ett stort lyft att vi har en helt ny maskinpark med maskiner i lämpliga storlekar och som är driftsäkra, säger han. 

Tillbaka nästa år

Totalt finns ett 15-tal maskiner som Volvo lånat ut till festivalen, merparten är mindre maskiner, L45, som används som servicemaskiner för att kunna transportera ut mat och dryck till restaurangerna på området eller sköta andra serviceuppdrag. Den största maskinen är en L110 och Marcus kör en av två L90H. 

På frågan om han kommer att vara på plats även nästa år svarar Marcus: 

– Jag har sagt varje år att det här är det sista året, men jag kommer säkert att vara här igen. Det är väldigt roligt även om man blir trött av långa arbetsdagar, säger han. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Digitalt, självkörande och klimatsmart – så tror Bomag om framtiden

Under två dagar har Bomag bjudit in kunder och press till ”Innovations Days” vid fabriken och huvudkontoret i Boppard, en timmas bilresa norrut från Frankfurt. Den röda tråden genom dagarna har varit de tre ledorden; digitalisering, automatisering och minskade utsläpp. Bland annat har den självkörande välten Robomag  BW154 visats, som man kunnat se för första gången på Bauma tidigare i år.

 

Kommentera