Fler möjligheter till utsläppsfri komprimering

Wacker Neuson utökar utbudet av batteridrivna produkter för komprimering. Nya i sortimentet är stampen med uppladdningsbart batteri; AS60e, vibratorplattan med uppladdningsbart batteri; AP2560e och ett bärbart högfrekvent stavvibratorsystem, som integrerats tillsammans med det uppladdningsbara batteriet i en ryggsäck. 

Tillsammans med en ledande ryggsäckstillverkare har Wacker Neuson utvecklat en specialryggsäck för batteripack. Foto: Wacker Neuson

Tack vare det flexibla konceptet med ett enda kraftfullt batteri som kan användas inom områdena väg- och anläggningsarbeten, trädgårds- och landskapsanläggning, kommuner eller till och med betongspecialister i byggnadsindustrin utan några större avbrott, finns det nu ett brett urval av Wacker Neusons lösningar för utsläppsfri komprimering. 

– Sedan vi för knappt 90 år sedan lanserade den första vibratorstampen på marknaden ringer vi nu in en ny epok på området komprimering med den aktuella generationen batteridrivna stampar. Vi har lyckats kombinera ny teknik med beprövad kvalitet och göra användarnas arbete betydligt bekvämare, menar Stefan Pfetsch, verkställande direktör för Wacker Neuson Produktion GmbH. 

Basen utgörs av ett supermodernt litiumjonbatteri som är särskilt utformat för tuffa arbetsförhållanden på byggarbetsplatser och genererar tillräckligt med energi för alla arbetsuppgifter som krävs av en maskin under en genomsnittlig arbetsdag. Två batterimodeller med olika kapacitet - BP1000 och BP1400 - utgör kärnan för så många som sju maskiner och kan bytas ut med några få handgrepp, vilket betyder att användaren inom loppet av några sekunder kan byta ut det urladdade batteriet mot ett nyladdat batteri. Oavsett om det gäller stavvibratorn IEe, vibratorplattorna AP2560e, AP1840e, AP1850e eller någon av de batteridrivna stamparna AS30e, AS50e och AS60e: Tack vare det modulära systemet med uppladdningsbart batteri är dessa redskap alltid driftklara.

I samarbete med en ledande tillverkare av ryggsäckar har Wacker Neuson för användare i byggindustrin utvecklat ett ergonomiskt och ryggvänligt bärsystem med ett batteri för en bärbar stavvibrator med elmotor. På detta sätt kan man arbeta både oberoende och trådlöst: Man behöver inte oroa sig för att snubbla på grund av kabelanslutningar mellan en extern omformare samt strömfördelare och stavvibratorn. Inte heller behöver man lägga ned tid och kraft på att flytta omkring omformaren när man rör sig till olika användningsplatser. Under hösten 2019 kommer stavvibratorn med batteri-ryggsäcken, i samband med lanseringen på marknaden, att kunna beställas i två slanglängder (1,5 och 3 meter) tillsammans med vibratortuber i tre olika diametrar (38, 45 och 58 millimeter). 

AS50e är en ny produkt i Wacker Neusons batteridrivna sortiment. Foto: Wacker Neuson

När det gäller användning i diken, inuti byggnader och i bullerskyddade zoner har Wacker Neuson med modellen AS60e utökat utbudet till sammanlagt tre stampar med elmotorer: Den mindre modellen AS30e är en specialstamp för komprimering av rörgravar eller intill känsliga fundament, medan den större stampen AS50e liksom den nya AS60e används för alla traditionella stamparbeten. Komprimeringseffekten motsvarar alltid den effekt man får av bensindrivna stampar i samma storleksklass.

Eftersom det inte bildas några utsläpp behöver man inte längre bekymra sig om några strikta bestämmelser, till exempel för byggarbetsplatser i stadsmiljö. Ytterligare en fördel är de låga driftskostnaderna: Då man använder ström i stället för bensin går det att spara cirka 55 procent av energikostnaderna. Motorn är dessutom fullständigt underhållsfri och man behöver inte ägna tid och kraft åt alla typiska underhållsinsatser som krävs för traditionella stampar, som exempelvis med förgasaren. 

Under förra året utökade Wacker Neuson zero emission-serien med de framåtgående, batteridrivna vibratorplattorna AP1840e och AP1850e, som ett nästa steg fyller man nu på med AP2560e. Med arbetsbredden 600 millimeter är detta den ultimata experten för vibration av marksten, men den kan även användas för traditionella komprimeringsinsatser på granulärt underlag. Dessutom underlättas arbetsinsatser inomhus och i flera andra utsläppskänsliga zoner, som i djupa diken och tät bebyggelse. Den batteridrivna vibratorplattan kan även med fördel användas vid arbeten i vattenskyddsområden, eftersom det inte är tillåtet att använda förbränningsmotorer i dessa områden. 
 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 18 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Digitalt, självkörande och klimatsmart – så tror Bomag om framtiden

Under två dagar har Bomag bjudit in kunder och press till ”Innovations Days” vid fabriken och huvudkontoret i Boppard, en timmas bilresa norrut från Frankfurt. Den röda tråden genom dagarna har varit de tre ledorden; digitalisering, automatisering och minskade utsläpp. Bland annat har den självkörande välten Robomag  BW154 visats, som man kunnat se för första gången på Bauma tidigare i år.

 

Kommentera