Spontning utan buller

Enligt en miljödom får arbetet på Västlänken intill Göteborgs centralstation inte bullra mer än 70 decibel. Hur gör man då när 20 meter lång spont måste ner i marken? Svar: Man letar upp en ”tyst” spontmaskin som nästintill ljudlöst pressar ner sponten i marken.

Maskinen kom på plats i april och ska stanna i Göteborg till mitten av sommaren. Skillnaden är att denna trycker ner plankorna istället för att vibrera. Foto: Fredrik Göst

 

Lösningen blev ”Silent Piler” - en maskin som pressar ner sponten i marken istället för att vibrera den som traditionella spontmaskiner gör.

– Det finns tre sådana här maskiner i Europa så bara att få hit den har varit en stor utmaning. Vi har fått lägga väldigt mycket arbete på planering av just den här fasen, säger Fredrik Göst,  produktionschef  på Hercules Grundläggning.

I mitten av april kom maskinen till Sverige och Centralen-bygget. Här ska den arbeta till mitten av sommaren med att trycka ner sammanlagt 1100 spontningsplankor mellan 22 och 26 meter i leran.

Fredrik Göst är produktionschef på Hercules Grundläggning och har bland annat varit med och planerat spontningsarbetet. Foto: Ann-Louise Larsson

 

Varje spontplanka tar ungefär en halvtimma att trycka ner. Foto: Fredrik Göst

– Den här gången är det faktiskt en fördel med leran här i Göteborg, det gör det enklare att trycka ner sponten, säger Fredrik Göst.

Det är första gången som Hercules använder ”Silent Piler” men den kommer att dyka upp fler gånger under den åtta år långa byggtiden av Västlänken, då stränga krav på buller tvingar entreprenörerna till ”tysta” lösningar.

Under 70 decibel

– Bullerkravet var det krav från beställarna som vi visste skulle vara svårast att klara. Tack vare den här speciella maskinen klarar vi att hålla oss under kraven som ligger på 70 decibel vid fasad. Vi räknar med att klara 65-68 decibel vid maskinen. En vanlig vibromaskin ligger på 120-130 decibel, förklarar Fredrik Göst.

Men eftersom Silent Piler inte använder en vibro alstras inga ljudvågor.

Väger 27 ton

– Plankan är helt stilla och pressas ned från marknivå, förklarar Fredrik Göst. Maxtrycket som Silent Piler klarar är 150 ton. I sig själv väger maskinen 27 ton. Skulle man jämföra det med traditionella spontningsmaskiner, sådana  som kommer används vid bergpåslagen där man möter berget och Silent Piler inte kan användas, väger dessa omkring 70 ton.

Bullerkraven har varit det svåraste att klara. En ”tyst” spontmaskin har hyrts in, det finns tre av denna modell i Europa. Foto: Ann-Louise Larsson

 

– Den stora fördelen med Silent Piler är att den är tyst och smidig. Nackdelen är att det går lite långsammare än om man använt en traditionell metod, säger Fredrik Göst. Varje spontplanka tar ungefär 30 minuter att trycka ner.

En fackverkskran med en arm på 38 meter matar spontmaskinen med de drygt 20 meter långa spontplankorna.

– Utmaningen i själva spontningsarbetet ligger mycket i att hantera de långa och tunga spontplankorna, som är tillverkade i stål och väger upp till 8,5 ton styck för de längsta som är 26 meter, säger Fredrik Göst.

Blåser det för hårt kan man inte arbeta och det är upp till kranförarna att avgöra om de kan arbeta säkert eller inte.

En fackverkskran med en 38 meter lång arm matar spontningsmaskinen. Totalt ska 1 100 spontplankor, 22-26 meter långa, tryckas ner i marken. Foto: ann-louise larsson

 

– Arbetstekniskt är det ungefär samma problemställningar som vid traditionellt spontningsarbete. Det i särklass svåraste var som sagt att få tag i maskinen, nu när den är här finns det direkt inga stora utmaningar kvar, säger Fredrik Göst.

Sedan maskinen kom på plats i mitten av april har den arbetat enligt plan och Fredrik Göst är mycket nöjd.

– Det har funkat väldigt bra, över förväntan faktiskt. Det är alltid en inkörningsperiod när man börjar med något nytt, men vi kom igång väldigt snabbt och sedan har det bara rullat på, säger han.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Digitalt, självkörande och klimatsmart – så tror Bomag om framtiden

Under två dagar har Bomag bjudit in kunder och press till ”Innovations Days” vid fabriken och huvudkontoret i Boppard, en timmas bilresa norrut från Frankfurt. Den röda tråden genom dagarna har varit de tre ledorden; digitalisering, automatisering och minskade utsläpp. Bland annat har den självkörande välten Robomag  BW154 visats, som man kunnat se för första gången på Bauma tidigare i år.

 

Kommentera