Intermercato vill växa i Sverige

Intermercato, tillverkare av kranvågar och lyftredskap, har mest jobbat på export tidigare men satsar nu på att bli stora även på den svenska hemma-marknaden.

Makarna Lotta och Olle Hildebrand drog igång Intermercato för snart 30 år sedan. Idag ligger fokus på kranvågar och lyftredskap. Tidigare har man sålt mycket på export, nu vill man växa även på den svenska marknaden.    
Foto: Daniel Moqvist

 

För ungefär trettio år sedan drog makarna Lotta och Olle Hildebrand igång företaget Intermercato. Fritt översatt betyder det ”internationell marknad” och man sålde många olika produkter till en början. Eftersom både Lotta och Olle pratar ryska etablerades affärskontakter i Ryssland och de baltiska länderna och det är ur ett av dessa som dagens verksamhet i Intermercato är sprungen.

– Vi fick kontakt med ett företag i Riga som arbetade med hydraulik till skogsvagnar som ville ha hjälp att få ut sin produkt på marknaden och vi började samarbeta med dem. Så småningom köpte vi upp företaget och det blev stommen i vår verksamhet, berättar Lotta Hildebrand, vd på Intermercato.

Vuxit 35 procent i år

Idag omsätter företaget omkring 100 miljoner och växer stadigt.

– Bara i år har vi ökat med ungefär 35 procent. Vi jobbar över hela världen och har fortfarande mycket kvar att göra på den svenska marknaden, där vi ser stora möjligheter att växa, säger Lotta Hildebrand.

Huvudkontoret ligger i Tommarp i Skåne, där bland annat utveckling av nya produkter sker, och i Lettland finns ett dotterbolag som sköter tillverkning.

Kranvågar är en av Intermercatos specialiteter. Mycket av utvecklingsarbetet sker vid huvudkontoret i Tommarp i Skåne.

 

– Vi har daglig kontakt med fabriken och det gör att vi snabbt kan anpassa produkterna efter de önskemål som kunderna har, säger Lotta Hildebrand.

Ibland kan till och med något som börjar som en specifik kundanpassning bli en ny standardprodukt.

– Ett exempel är en grip med fem klor som vi fick förfrågan på från vår återförsäljare i Australien. När vi visade den för vår importör i England ville de också ha och nu har vi även fått intresse för den från svenska kunder bland annat, berättar Lotta Hildebrandt.

Nytt patent på vågsystem

Lotta Hildebrand är vd på Intermercato. Att hon och maken hamnade just i den här branschen är en slump, båda talar ryska och jobbade med affärskontakter mellan Sverige och rysktalande länder när de fick förfrågan om att samarbeta med ett företag i Lettland som ville ha ut sitt hydraulsystem till skogsvagnar på den svenska marknaden.

Nyligen har företaget fått patent på ett nytt vågsystem där man gjort om konstruktionen helt och hållet för att kunna få en lägre bygghöjd, inbyggd elektronik och inga rörliga delar.

– Det är en väldigt robust produkt som är dimensionerat långt över de krav som marknaden ställer. Dessutom kräver det minimalt med underhåll, förklarar Olle Hildebrand som är teknisk chef på företaget.

På redskapssidan sker också ständig produktutveckling, bland de nya produkterna som lanserats i år finns en mindre klippgrip, T-Cut 18, som är utvecklad för maskiner på 4-5 ton.

– Men generellt får vi mer och mer efterfrågan på redskap till större maskiner, berättar Olle Hildebrand.

Nyheter till maskinmässan

Intermercato har medverkat på de stora skogsmässorna i år och till nästa års stora entreprenadmässa, Svenska Maskinmässan, utlovas spännande nyheter för entreprenadkunderna.

– Vi kan inte säga mer om den i nuläget men det är en väldigt spännande produkt som vi jobbar med, säger Lotta Hildebrand.

Intermercato

Läge: Tommarp, södra Sverige

Ägandeförhållande: Idun attachments, dotterbolag till Idun Handel & Industri äger 70% av Intermercato. Grundarna Lotta och Olle Hildebrand äger 30%.

Produktområden: Trådlösa kranvågar, gripare och gripskopor, rotatorer och tillbehör

Tillämpningar: Styckegodskranar, timmertransportkranar, skogsmaskiner, grävmaskiner, materialhanterare

Aktiviteter: Transport, entreprenad, skogsbruk, återvinning

Viktigaste marknader: Sverige, EU, Ryssland, Nordamerika, Norge

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste