De ska bygga Stockholms nya avloppstunnel

Det blir Veidekke och YIT Entreprenad som kommer att bygga den nya avloppstunneln i Stockholm mellan Bromma och Henriksdals reningsverk. Arbetena är planerade att dra igång i januari nästa år. 

Veidekke och YIT Entreprenad ska bygga den 14 kilometer långa avloppstunneln under Stockholm. Foto: Stockholm vatten och avfall

– Vi är glada att upphandlingen nu är klar och att vi kan komma igång med bygget av avloppstunneln. Vi har idag skrivit kontrakt med Veidekke och YIT och ser fram emot ett bra samarbete, säger Stefan Rosengren, projektchef för Stockholms framtida avloppsrening, i ett pressmeddelande. 

Avloppstunneln blir totalt omkring 14 kilometer lång och byggs 30-90 meter under marknivån. Tunneln kommer att byggas från flera håll samtidigt från sex kommande etableringar. När den nya tunneln är färdig stängs Bromma reningsverk och all rening sköts från Henriksdalsverket, som kommer att utvecklas till ett av världens mest moderna med fördubblad kapacitet mot tidigare.

– Vi är stolta över att vi nu får fortsatt förtroende att bidra till Stockholms framtida avloppsrening. Vi har gedigen erfarenhet av vatten- och reningsverksprojekt och går in i entreprenaden med spetskompetens i att bygga och hantera komplexa processanläggningar i bergtunnlar. Projektet ställer stora miljökrav på vad vi bygger med, hur vi bygger och vad vi lämnar efter oss, vilket ligger i linje med våra hållbarhetsmål, säger Lars Stendius, vd för YIT Sverige AB, i pressmeddelandet. 

–  Vi är oerhört glada att få ytterligare ett projekt åt Stockholm Vatten och Avfall. Jag är säker på att våra goda relationer, som vi etablerat i tidigare projekt, tillsammans med vår starka expertis inom tunneldrivning, kommer bidra till ett lyckat projekt som kommer gynna samhället. Att kunna bidra till en bättre vattenmiljö i Mälaren och Östersjön är något att vara stolt över, säger Marcus Andersson, regionchef på Veidekke Anläggning Öst.

Inom ramen för projektet Stockholm framtida avloppsrening byggs reningsverket Henriksdal ut samt uppgraderas med toppmodern ny reningsteknik, så kallad membranteknik. Henriksdal reningsverk består av två delar; en anläggning i Henriksdal och en under Hammarbybacken (Sicklaanläggningen).

Förändringar görs i båda anläggningarna och alla ombyggnadsarbeten utförs medan reningsverket är i drift. Projektet kommer att vara klart 2029 och är Stockholms största miljöprojekt. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Digitalt, självkörande och klimatsmart – så tror Bomag om framtiden

Under två dagar har Bomag bjudit in kunder och press till ”Innovations Days” vid fabriken och huvudkontoret i Boppard, en timmas bilresa norrut från Frankfurt. Den röda tråden genom dagarna har varit de tre ledorden; digitalisering, automatisering och minskade utsläpp. Bland annat har den självkörande välten Robomag  BW154 visats, som man kunnat se för första gången på Bauma tidigare i år.

 

Kommentera