Sju kulturbyggnader i Kiruna ska flyttas

Berggren & Bergman har fått i uppdrag av LKAB att flytta sju av Kirunas kulturbyggnader som en del av stadens samhällsomvandling. Den fysiska flytten är planerad att äga rum under hösten men redan nu förbereds arbetet med projektering och att ta fram handlingar.

Under hösten ska totalt sju kulturbyggnader i Kiruna flyttas, som en del i stadsflytten. Uppdraget att flytta byggnaderna har gått till Berggren & Bergman. Foto: Veidekke

Det är några av de kanske mest ikoniska trähusen i Kiruna som nu förbereds för flytt. Totalt handlar det om sju byggnader, bland annat fyra stycken arbetarbostäder och den så kallade ”Gula raden”. Byggnaderna ingår i den andra etappen av kulturhusflyttar; inte mindre än 39 hus kommer få ny adress fram till år 2035. Gula raden och 16-rums arbetarbostäderna är först ut.

Projektet utförs i samverkan mellan LKAB, Berggren och Bergman samt LTH Traktor och ER Bygg. Samverkan innebär att byggherren och entreprenören tillsammans projekterar, tar fram handlingar och utför själva flytten i ett nära samarbete. Själva husflytten planeras till hösten. ROT-arbeten samt övriga byggnationer fortsätter därefter och skall färdigställas under hösten 2021.

- Vi tackar för förtroendet att få detta spännande uppdrag som är en viktig del i det nya Kiruna som är under uppbyggnad, säger Peter Johansson, arbetschef Berggren & Bergman.

- Det här rör sig om några av Kirunas mest ikoniska gamla trähus. Vi ser fram emot arbetet med att flytta och bevara dessa tillsammans med Berggren & Bergman, säger Mari Kuokkanen, projektledare hos LKAB.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste