I Kankbergsgruvan finns världens första 5G-nät under jord

I Bolidens gruva i Kankberg finns världens första 5G-nät under jord. Det är byggt av Telia, Boliden och Ericsson och kommer användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

Boliden har tillsammans med Telia och Ericsson byggt världens första 5G-nät under jord.

– Vi arbetar aktivt med robotisering för att förbättra produktivitet och säkerhet i gruvan, vilket ställer höga krav på framtidssäkra kommunikationslösningar. Där är 5G en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och hållbarare gruva, säger Peter Burman, programchef på Boliden.

5G-tekniken har många fördelar mot andra kommunikationslösningar vid uppkoppling i krävande miljöer så som gruvor och tillverkningsindustri, där kontinuerlig drift och noggrann övervakning av processer är nödvändigt. Med egenskaper som kort svarstid och möjligheten till lokal hantering av data är 5G den optimala tekniken för att möta gruvans behov av en säker arbetsmiljö och hög effektivitet.

– För att garantera personalens säkerhet i gruvan måste nätet exempelvis fungera även om gruvans kommunikation med omvärlden plötsligt upphör att fungera. Kommunikationens pålitlighet kan vi nu säkerställa med nätet vi byggt, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia.

– 5G är speciellt utvecklat för att stödja automation och IoT i industriella sammanhang och kommer fungera som en plattform för innovation i industrin. Nätet i Bolidens underjordiska gruva är ett bra exempel på en miljö där 5G kan ge omedelbara fördelar genom att säkerställa kommunikation för tillämpningar med höga krav på prestanda, säger Magnus Frodigh, chef för Ericsson Research.

Samarbetet sker inom ramen för Telias 5G-partnerprogram och EU-projektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS) och bygger vidare på flerårig samverkan för att identifiera krav, utveckla lösningar, samt demonstrera och testa tekniken i gruvmiljö.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste