Gammal kärlek rostar aldrig!

Gammal kärlek rostar aldrig sägs det ju och visst är det många som tycker om de gamla trotjänarna som finns bevarade runt om i vårt land. Idag har några av dessa visats upp på ”Veteranmaskinsdagen” vid Trollåsens motorbana i Vingåker.

Idag visas gamla trotjänare upp på Trollåsens motorbana i Vingåker. 

Veteranmaskinsdagen i Vingåker hölls första gången i fjol och när årets upplaga slog upp portarna vid 10-tiden på förmiddagen idag var det ett betydligt större startfält med deltagande fordon än förra gången.

Rickard Pettersson är en av entusiasterna som ligger bakom träffen. 

– Vi har ungefär 30 entreprenadmaskiner och lastbilar samlade idag och därutöver en del personbilar, traktorer och andra fordon, berättar Rickard Pettersson, en av tre entusiaster i trakten som dragit igång träffen tillsammans med Maskinhistoriska föreningen. Han har själv med två maskiner, en engelsk Smith Rodley från 1952 och en Landsverk från 1965, båda två i körbart skick och i arbete titt som tätt under dagen.

En Smith Rodley från 1952 var en av träffens äldsta deltagare. Dessutom kunde besökarna se den i arbete titt som tätt. 

– Det händer att jag använder dem då och då, men mest blir det på sådana här träffar. Jag försöker att komma iväg på någon träff varje år, berättar han.

Veteranmaskinsträffen i Vingåker hoppas han och Anders Rodenstein, också han en av arrangörerna, ska bli en årligen återkommande träff för maskinintresserade i hela Sörmland.

– Det vore roligt om vi kunde få hit ännu fler maskiner! Vi har gått ut brett och välkomnar både personbilar, traktorer, lastbilar och maskiner.

Niklas Eriksson ställer ut militärhistoriska fordon men passade även på att titta på andra maskiner och fordon som visades under veteranmaskindagen i Vingåker. 

En av dem som ställer ut sina fordon på träffen är Niklas Eriksson. Han har med sig två militärhistoriska fordon och har inte åkt längre än tre kilometer för att komma till träffen. 

– Jag var med förra året också, man får passa på när det finns något i närheten. Jag har ett 15-tal fordon så det finns mycket jag skulle kunna visa upp och många intressanta fordon att titta på här, menar han.

Sven-Olof Solenö från Katrineholm hade tagit med sig både sin hustru, son, sonhustru och barnbarn till träffen och hela familjen hade slagit sig ner på picknickfilten i gröngräset intill en av maskinerna.

– Det är en trevlig och gemytlig träff det här. Man träffar mycket folk här och så är det alltid kul att titta på gamla maskiner, jag har själv en traktor från 1956 hemma på gården, berättar han.

Sven-Olof Solenö hade tagit med sig hustrun Britt, sonen Niklas och sonhustrun Fanny Eklöf samt barnbarnet Allan till veteranmaskinträffen. Familjen passade samtidigt på att ha picknick i gröngräset. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 06 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste