Veidekkes alla nya projekt i Oslo ska drivas fossilfritt

Veidekkes alla nya projekt i Oslo kommer att bli fossilfria arbetsplatser. På så sätt kommer de skadliga utsläppen att minskas med 74 procent uppger företaget i ett pressmeddelande.

 

Elmaskiner kommer att spela en allt viktigare roll på Veidekkes arbetsplatser i Oslo, där alla nya projekt från och med nu ska vara fossilfria. Foto Wacker Neuson

Veidekke har anslutit sig till FN:s ”2-graders mål” och har som målsättning att minska utsläppen med 40 procent innan år 2030 för verksamheten som helhet. Nu tar man ett viktigt steg framåt när det gäller byggverksamheten i den norska huvudstaden.

– Veidekke är landets största entreprenör och byggverksamheten i Oslo står för över 4,5 miljarder norska kronor. Vi tror därför att vi kan göra skillnad genom att tänka på hållbarhet och cirkulära lösningar i allt vi gör, och då kommer alla våra nya projekt att vara fossila. Det innebär att vi måste prioritera att använda elektriska maskiner där vi kan, ansluta till fjärrvärme om möjligt och använda förnybar, fossilfri och certifierad diesel på våra maskiner, säger Anders W. Haugen från Veidekke Bygg i Oslo.

– Vi ser att en övergång till fossila byggarbetsplatser för våra projekt i Oslo innebär en nedgång på nästan 3 000 ton koldioxidekvivalenter årligen. Det motsvarar en minskning med 74 procent jämfört med 2018 års siffror. Under de senaste åren har vi haft ett ökande antal projekt som har varit fossilfria, så vi tror att det nu är dags att göra det på alla våra nya projekt i Oslo, avslutar Haugen.

Veidekkes alla lastbilar i Oslo drivs redan fossilfritt och därutöver jobbar man med att minska avfallsmängden och transporterna till och från byggarbetsplatserna. Dessutom jobbar man en hel del med cirkulära lösningar och att minska deponiavfall.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste